ABD'de, Merc'in Ürettigi Agizdan Alinan Kovid-19 Ilaci Da Onaylandi

ABD Gida ve Ilaç Idaresi (FDA), Pfizer'in ardindan, ABD'li ilaç firmasi Merc'in Kovid-19'a karsi gelistirdigi agizdan alinan ilaca da "acil kullanim" onayi verdi.

FDA'dan yapilan açiklamada, Kovid-19'a karsi etkisi ispatlanan ikinci hap olarak Merc firmasinin ürettigi Molnupiravir ilacinin da Omicron varyantiyla mücadele için onaylandigi duyuruldu.

Açiklamada, acil kullanim izninin yaslilar, obezlik ve kalp hastaligi gibi rahatsizliklari olanlar da dahil olmak üzere Kovid-19 belirtileri olan tüm yetiskinleri kapsadigi belirtildi.

Pfizer'in Paxlovid ilacinin onaylanmasindan bir gün sonra alinan kararla hastalarin eczanelerden alarak evde kullanabilecegi Molnupiravir, Kovid-19'a karsi agizdan alinan ikinci tedavi yöntemi olarak kayitlara geçti.

New Jersey merkezli Merck firmasi 11 Ekim'de Kovid-19'a karsi gelistirdigi ilaca acil kullanim onayi verilmesi için FDA'ya basvurmustu.

Ingiltere, Merck’in ürettigi "Molnupiravir" isimli ilacin kullanimina onay veren ilk ülke olmustu.

Merck, Molnupiravir'in virüse yeni yakalanmis kisilerde hastaneye yatis ve ölüm riskini yüzde 50 düsürdügünü bildirmisti.

Kaynak: AA