Ücret Ve Maaslarin Asgari Ücret Tutarindan Gelir Ve Damga Vergisi Alinmamasini Da Içeren Teklif TBMM'de Kabul Edildi

Tüm ücret ve maaslarin asgari ücret tutari kismindan gelir ve damga vergisi alinmayacak 'Asgari Geçim Indirimi' düzenlemesi yürürlükten kalkacak Milli Savunma Bakanligi ve Savunma Sanayii Baskanliginca yürütülen savunma sanayisi projelerine iliskin yapilan teslim ve hizmetler, KDV istisnasi kapsamina alinacak Genel bütçe kapsamindaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaskani yetkili olacak.

Ücret ve maaslarin asgari ücret tutarindan gelir ve damga vergisi alinmamasini da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanuna göre, yenilenebilir enerji üretiminin tesvik edilmesi için muafiyet siniri olarak öngörülen, meskenlerin çati ve cephesine kurulan günes enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olmasi sarti, 25 kilovata kadar çikarilacak.

Tüm ücret ve maaslarin asgari ücret tutari kismindan gelir ve damga vergisi alinmayacak. Buna göre, hizmet erbabi, ödemenin yapildigi ayda geçerli olan asgari ücretin aylik brüt tutarindan isçi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve issizlik sigortasi primleri düsüldükten sonra kalan tutarina isabet eden ücretlerin istisnayi asan ücret gelirinin vergilendirilmesinde, verginin hesaplanacagi gelir dilim tutari ve oranlari istisna kapsamindaki tutarlar da dikkate alinarak belirlenecek.

Ödenecek vergi tutari bu suretle bulunan vergi tutarinin içinde, istisna tutara isabet eden kisim düsülmek suretiyle hesaplanacak. Istisna nedeniyle alinmayacak olan vergi, ilgili ayda aylik asgari ücret üzerinden hesaplanmasi gereken vergiyi asamayacak. Birden fazla isverenden ücret alanlar için bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanacak.

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde asgari ücretin aylik brüt tutarinin yüzde 85'i gelir vergisinden istisna edildigi için uygulama alani kalmayan "Asgari Geçim Indirimi" düzenlemesi yürürlükten kalkacak.

Hizmet erbabina ödenen ücretlerin aylik brüt asgari ücrete isabet eden kismi üzerinden damga vergisi alinmayacak.

Milli Savunma Bakanligi ve Savunma Sanayii Baskanliginca yürütülen savunma sanayisi projelerine iliskin bu kuruma ilgili projeler kapsaminda yapilan teslim ve hizmetler, katma deger vergisi istisnasi kapsamina alinacak.

- BOTAS'in borçlari

BOTAS'in nakit yönetiminin saglikli sekilde yürütülebilmesi için sirketin Ticaret Bakanligina bagli tahsil dairelerine, yapilandirilmis borçlari dahil ödenmeyen her türlü vergi, fon ve paylar ile idari para cezalari, bunlara bagli gecikme zammi ve gecikme faizlerinden olusan borçlari, Hazineden görevlendirme bedeli alacaklarina karsilik mahsup edilerek terkin edilecek.

2021 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinde gerçeklesen gelir kadar, genel bütçe kapsamindaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine ödenek eklemeye Cumhurbaskani yetkili olacak. Ilgili kanunlari geregince genel bütçe gelirleri karsiligi yapilan ödenek eklemeleri bu tutardan düsülecek.

Türkiye'de yerlesik sigorta sirketlerince düzenlenen kefalet senetleri de güvenli elektronik imza ile düzenlenebilecek.

Büyüksehir belediyeleri ve belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalisan ve toplu tasima hizmeti yürüten gerçek ve tüzel kisilere, nüfus, hattin uzunlugu ve hatti kullanan sayisi kriterlerini esas alarak tespit edecegi hatlardaki toplu tasima hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlananlara iliskin gelir destegi ödemesi yapabilecek.

Kamu üniversite hastanelerinin finansal sürdürülebilirliginin desteklenmesi için kamu üniversite saglik hizmeti sunucularinin, 2021'de verdikleri saglik hizmet bedelinin, götürü bedel sözlesme tutarindan düsük olmasi durumunda aradaki fark terkin edilecek. Terkin edilen bu tutar, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi bütçesine bu amaçla tahsis edilecek ödenekten karsilanacak.

Görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan TBMM Baskanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birlesimi 4 Ocak Sali günü toplanmak üzere kapatti.

Kaynak: AA