Sakarya'da Üniversite Ögrencilerinin Propan Gazi Kullanarak Gelistirdigi Silahlar Test Edildi

SAÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Yilmazçoban: 'Buradaki amacimiz, farkli namlu uzunluklarinda atislar yapip bu silahlarin menzillerini tespit etmek. Verilerimizi analitik hesaplamalarda da kullanarak, algoritma gelistirme ve kodlama gibi durumlara aktarmak için altyapimizi olusturacagiz'

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ögrencileri tarafindan propan gazi kullanilarak gelistirilen silahlarin menzillerinin tespit edilmesi amaciyla atis testleri yapildi.

Kampüsteki statta gerçeklestirilen atis programinda, IKY Research Group ve SAÜ Ar-Ge Ögrenci Toplulugu ögrencilerince karbon ve hidrojenden olusan propan gazi kullanilarak üretilen silahlar test alaninda denendi.

Mermi yerine patatesin kullanildigi testler sonucunda, elde edilen basinç, uzaklik, zamanlama ve sapma verileri kayitlara geçirildi.

Toplulugun yöneticisi Makine Mühendisligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Ibrahim Kutay Yilmazçoban, AA muhabirine, bir süredir askeri teknoloji ve ögrenci gelistirme programlari üzerine faaliyet yürüttüklerini söyledi.

Balistik alani basta olmak üzere kompozit malzeme teknolojileri ve biyomekanigi bütünlestirdikleri uluslararasi gruplarinin bulundugunu belirten Yilmazçoban, "Bugünkü faaliyetimizde propan silahi, riski aza indirmek maksadiyla basinci az tutarak atislar yapip bu silahlarin menzillerini tespit ediyoruz. Tabii çok yüksek basinçlarla birkaç bin metreye ulasan hedeflerimiz var." diye konustu.

Yilmazçoban, "Özellikle TÜBITAK projelerine temel olusturma maksatli çalismalar yürütüyoruz. Buradaki amacimiz, farkli namlu uzunluklarinda atislar yapip bu silahlarin menzillerini tespit etmek. Bunu sagladigimiz zaman bu, diger üst segmentte gelistirmeyi hedefledigimiz silahlara altyapi hazirlayacak. Verilerimizi analitik hesaplamalarda da kullanarak, algoritma gelistirme ve kodlama gibi durumlara aktarmak için altyapimizi olusturacagiz." dedi.

Çalismalarin ileri asamalarda ülkenin silah sanayisine katkida bulunabilecegine isaret eden Yilmazçoban, "Bu çalismanin en güzel yönü, mermi imalatinda maliyeti düsürmek, onun yerine alternatif ürünler olusturmak, çok düsük maliyetlere sahada etkili olusumlari saglamaya çalismak." ifadelerini kullandi.

SAÜ AR-GE Ögrenci Kulübü Baskani Yusuf Çagil Acet de testleri yapmalarinin en önemli amacinin deneysel çalisma yürütmek oldugunu belirterek, literatür taramasinin ardindan imalat ve sonrasinda da testlerden geçip asamalari tamamlamaya çalistiklarini kaydetti.
Kaynak: AA