Kuru Meyve Ve Mamullerinden 11 Ayda 1,4 Milyar Dolar Gelir Elde Edildi

Türkiye'nin 11 aydaki kuru meyve ve mamulleri sektörü ihracati, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,3 yükselerek 1 milyar 403 milyon 775 bin dolara ulasti Sektörün en fazla ihraç ettigi ürün, 389 milyon 236 bin dolarla çekirdeksiz kuru üzüm ve 305 milyon 693 bin dolarla kuru kayisi oldu.

FIRAT ÖZDEMIR - Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri sektörünün 11 aydaki ihracati, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,3 artarak 1 milyar 403 milyon 775 bin dolara ulasti.

AA muhabirinin Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) verilerinden derledigi bilgiye göre, Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatindaki basarili dis satimi ve yükselisi her geçen gün artiyor.

Anadolu'nun verimli topraklarinda yetisen ve binbir zahmetle hazirlanan kuru meyve ve mamulleri, yilin ocak-kasim döneminde 155 ülkeye ulastirildi. Ihracatçilar, 1 milyar 403 milyon 775 bin dolar gelir elde ederek ticaret hacimlerini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,3 artirdi.

- Disariya en çok kuru üzüm ve kuru kayisi satildi

Sektörün en fazla ihraç ettigi ürün 389 milyon 236 bin dolarla çekirdeksiz kuru üzüm oldu. Bu ürünü 305 milyon 693 bin dolarla kuru kayisi, 234 milyon 809 bin dolarla kuru incir, 183 milyon 889 bin dolarla Antep fistigi takip etti. Antep fistiginda ihracatin geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 70 yükselmesi dikkati çekti.

Kuru meyve mamulleri ihracatinda ilk sirada Ege Ihracatçi Birlikleri yer aldi. Bu birlikten 776 milyon 105 bin dolarlik ihracat gerçeklestirilirken ikinci sirada yer alan Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birliklerinden ise 293 milyon 526 bin dolarlik dis satim yapildi.

- Türk ürünlerine en çok talep Almanya'dan

Söz konusu dönemde en fazla dis satim 652 milyon 196 bin dolar ile Avrupa Birligi ülkelerine yapildi.

Bu ülkeler içerisinde Almanya 211 milyon 885 bin dolarlik ihracatla ilk sirada yer alirken bu ülkeyi 147 milyon 142 bin dolarla Ingiltere, 133 milyon 581 bin dolarla Italya izledi.

- Salgin döneminde talep artti

GAIB Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Mehmet Çikmaz, AA muhabirine, Türkiye'nin kuru meyve ve mamullerinden önemli ihracat yaptigini belirtti.

Ihracatlarinin yeni tip koronavirüsle daha da arttigini dile getiren Çikmaz, "Salgin ile kuru meyve ve mamulleri sektörü daha da önem kazandi. Çünkü salgin döneminde insanlar saglikli beslenme noktasinda kuru meyve ve ürünlerine ihtiyaç duydu. Bu anlamda özellikle kaliteli ve lezzetli Türk ürünlerine talep etti ve ihracatimiza bu durum önemli yansidi." ifadelerini kullandi.

Çikmaz, 11 ayda Türkiye genelinden en çok kuru üzüm ve kuru kayisi, Güneydogu Anadolu Bölgesi'nden ise Antep fistigi ve kuru kayisi ihracat ettiklerini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Sektörümüzün ihracatçilari bu yil önemli ihracat gerçeklestiriyor. Anadolu'nun verimli topraklarinda yetistirilen birçok meyveyi, hem kurutulmus hem de kurutulanlardan imal edilen ürünleri dünyanin dört bir yanina gönderdi ve göndermeye devam ediyor. Ihracatçilarimiz yilin 11 ayindaki ihracati geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 10,3 yükseltti. Sektörümüzün ihracati giderek artiyor. Ihracatçilarimiz ile daha da ihracatimizi yükseltmeyi amaçliyoruz."
Kaynak: AA