Israil Meclisi'ndeki Arap Milletvekili Abbas Açiklamasi 'Israil Yahudi Devleti Olarak Dogdu Ve Öyle Kalacak'

Israil Meclisi'ndeki Ortak Arap Listesi Lideri Eymen Avde, Abbas'a sert tepki gösterdi: 'Meger sen halkinin ulusal birligini bölüyormussun, Siyonist hareketin en önemli bakis açisinin kabul ediyormussun. Peki o halde sen kim oluyorsun?'

Israil Meclisi'nde 4 milletvekili bulunan Birlesik Arap Listesi (Ra’am) lideri Mansur Abbas, "Israil bir Yahudi devleti olarak dogdu ve öyle kalacak." dedi.

Israil'in Globes gazetesine verdigi mülakatta "Israil bir Yahudi devleti olarak dogdu." ifadelerini kullanan Abbas'a, gazetenin muhabiri "Bu ifadenizle ne kast ettiniz?" seklinde bir soru yöneltti.

Abbas'in kendine yöneltilen soruyu "Israil bir Yahudi devleti olarak dogdu." seklindeki ayni ifadelerle cevaplamasi üzerine salondaki Israillilerden alkis aldi.

Abbas, ifadelerine söyle devam etti: "Bu, Yahudi halkinin kararidir. Yahudi halki Israil'i bir Yahudi devleti olarak kurdu. Soru, devletin kimliginin ne oldugu degildir. Israil bir Yahudi devleti olarak dogdu ve öyle kalacak. Önemli olan soru, Arap vatandaslarinin ve Arap toplumunun Yahudi Israil devletindeki statüsünün ne oldugudur. Asil soru budur."

- Ortak Arap Listesi'nden Abbas'a tepki

Öte yandan, Israil Meclisi'ndeki Ortak Arap Listesi Lideri Eymen Avde sosyal medya hesabindan Abbas'in söz konusu açiklamasina tepki gösterdi.

Avde açiklamasinda, "Halkimizin içinden vatanimizda kurulan devletin Yahudi kalacagini vurgulayanlar çikti. Mansur, bir zamanlar Yahudiler için varolussal bir sorun olan devletin Yahudiligi hakkinda tekrar tekrar beyanlarda bulundu." ifadelerini kullandi.

Devletin "Yahudi devleti olarak kalacagi" fikrini, Siyonist düsüncenin iddia ettigini belirten Avde, Abbas'a yönelik elestirisini söyle tamamladi:

"Meger sen halkinin ulusal birligini bölüyormussun, Siyonist hareketin en önemli bakis açisinin kabul ediyormussun. Peki o halde sen kim oluyorsun?"

Filistinli Arap Milletvekilleri, Israil'i tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanimlayan ve Temmuz 2018'de Knesset'te kabul edilen "Yahudi ulus devleti" yasasina karsi çikmisti. Knesset'teki hiçbir Arap milletvekili daha önce Israil'i Yahudi devleti olarak kabul eden bir açiklamada bulunmamisti.

Israil’deki Mart 2021 seçimlerinde, Ortak Arap Listesi Bloku'ndan ayrilarak tek basina seçimlere giren Mansur Abbas liderligindeki Birlesik Arap Listesi, yüzde 3,25'lik seçim barajini geçmisti.

Israil vatandasi Filistinliler tarafindan kurulan Filistin 1948 Islami Hareketi'nin güney kanadinin siyasi uzantisi olan ve Israil Meclisi'nde 4 milletvekili bulunan Birlesik Arap Listesi (Ra'am) Israil'de haziran Naftali Bennett öncülügünde kurulan koalisyon hükümetinde yer aliyor.
Kaynak: AA