Küresel Piyasalar Yön Arayisinda

Küresel piyasalarda Omicron varyanti, enflasyonist baskilar ve para politikalarinda normallesmenin beklenenden hizli gerçeklesecegi endiselerinin yani sira karisik sinyaller veren makroekonomik verilerin ardindan yön arayisinin öne çiktigi görülürken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) yatirimci toplantisi, yurt disinda ise Avro Bölgesi'nde issizlik orani ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Omicron varyanti ve bunun büyüme üzerindeki etkilerine dair endiseler piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Enflasyondaki yükselisin beklenenden uzun sürecegine dair görüs birliginin bulundugu bir ortamda ortaya çikan yeni varyantin, para politikalari üzerindeki etkisinin ne olacagi konusunda ise belirsizlikler güçleniyor. Bu noktada önemli bir belirleyici olan makroekonomik verilerin karisik sinyaller vermesi de yatirimci fiyatlamalarini zorlastiriyor.

Uzmanlar, asilarin yeni varyant üzerindeki etkinliginin net bir sekilde anlasilmasi için zamana ihtiyaç duyuldugunu ve panik yapilmamasi gerektigini belirtirken, dün ABD'de ilk vakanin görülmesi ile risk algisi artti.

Öte yandan dün ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularini yanitlayan ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell, enflasyonun 2022'nin ikinci yarisina kadar sürmesinin beklendigini ve "geçici" oldugu degerlendirmesinden vazgeçilmesi gerektigini yineledi. Kalici yüksek enflasyon riskinin açikça arttigini belirten Powell, "Bence politikamiz buna uyum sagladi, saglamaya da devam edecek. Yasadigimiz bu yüksek enflasyonun kalici hale gelmemesi için araçlarimizi kullanacagiz." dedi.

Fed'in Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma iliskin degerlendirmelerinin yer aldigi Bej Kitap raporunun dün yayimlanan kasim sayisinda da enflasyona dair risklere isaret edildi. Raporda, ABD ekonomisinin ilimli ile orta hizda büyüdügü belirtilirken, sirketlerin fiyat artislari ve is gücü sikintilariyla mücadele ettigi, genis kapsamli girdi maliyetli artislarinin yasandigi vurgulandi.

Makroekonomi veri tarafinda ise dün ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi kasimda bir önceki aya göre 0,3 puan artisla 61,1'e çikti. IHS Markit tarafindan açiklanan kasim ayi imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi de (PMI) 59,1'den 58,3'e revize edildi. Ülkede özel sektör istihdami ise kasimda 534 bin kisi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçeklesti.

Bu gelismelerle dün seyahat hisseleri öncülügünde New York borsasinda sert düsüs yasandi. Dow Jones endeksi yüzde 1,34, S&P 500 endeksi yüzde 1,27 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,83 deger kaybetti. Dün 95,6-96,2 dar bandinda hareket eden dolar endeksi bugün 96'nin hemen altinda yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yillik tahvil faizi de düsüsünü sürdürerek yüzde 1,4080 ile 1,5 ayin en düsük seviyesini görmesinin ardindan yüzde 1,43 seviyelerinde dengelendi. ABD Baskan Joe Biden'in kis aylarina yönelik Kovid-19 ile mücadele stratejisi üzerinde çalistigi ve tedbirlerin artirilabilecegi haberlerine karsin yeni günün endeks vadeli kontratlari tarafinda pozitif baslamasi dikkati çekiyor.

Avrupa tarafinda dün açiklanan verilere göre, Almanya'da perakende satislar ekimde yüzde 1 artis beklentilerine karsin yüzde 0,3 geriledi. Ülkede kasim ayi imalat sanayi PMI da fabrika faaliyetlerindeki yavaslamanin etkisiyle önceki aya göre 0,4 puan azalarak 57,4'e geriledi. Söz konusu veri Ingiltere'de 58,1 ile genislemeye devam etti, Avro Bölgesi'nde ise 58,4 ile beklentilerin altinda kalsa da önceki aya kiyasla 0,1 puanlik sinirli artis kaydetti. Verilerin ardindan Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,47, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,39 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,16 deger kazandi. Avro/dolar paritesi dün yüzde 0,2'lik düsüsle 1,1311 seviyesinden kapanmasinin ardindan bugün yatay seyrediyor. Avrupa endeks vadeli kontratlari ise güne karisik bir seyirle basladi.

Asya tarafinda Japonya'da dün Omicron varyantinin ilk vakasi görülmesinin ardindan tedbirler artirilirken, Japonya Merkez Bankasi (BoJ) yeni varyantin ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde yarattigi risklere karsi temkinli hareket edeceklerini bildirdi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Asya borsalarinda karisik bir seyir izlendi. Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 deger kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükseldi. Çin'de Sanghay bilesik endeksi ise yatay seyrediyor.

Emtia tarafinda, Omicron endiseleri ile dün iki günlük düsüsüne son veren altinin ons fiyati yüzde 0,4'lük artisla 1.779 dolardan kapanmasinin ardindan, bugün yatay hareket ediyor. Dün yüzde 1,7 azalisla 68,4 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyati ise bugün 69,2 dolardan islem görüyor.

Yurt içinde, dün uluslararasi kuruluslar tarafindan Türkiye'nin büyüme beklentilerinin yukari yönlü revize edilmesi ile Borsa Istanbul'da rekorlar kirildi. BIST 100 endeksi, dün yüzde 2,64 artarak 1.857,40 puanla tüm zamanlarin en yüksek kapanisini gerçeklestirirken, tarihi zirvesini ise 1.857,83 puana tasidi.

Kredi derecelendirme kurulusu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'ye iliskin büyüme beklentisini 2021 için yüzde 8,6'dan yüzde 9,8'e, 2022 için yüzde 3,3'ten yüzde 3,7'ye revize etti. Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD) de daha önce yüzde 8,4 olarak açikladigi Türkiye'nin 2021 yili büyüme tahminini yüzde 9'a yükseltti. OECD, Türkiye için gelecek yila yönelik büyüme öngörüsünü de 0,2 puan artirarak yüzde 3,3'e revize etti.

Dün ayrica döviz kurlarinda görülen sagliksiz fiyat olusumlari nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) 14 yilin ardindan ilk kez piyasaya satim yönünde dogrudan müdahale ederken, ayrica Vadeli Islemler ve Opsiyon Piyasasi nezdinde de islem yapmaya basladigini duyurdu. Bu gelismenin ardindan dolar/TL 13,88 seviyelerinden düsüse geçerek günü yüzde 2,8'lik azalisla 13,3125'ten tamamladi. Dolar/TL, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda ise 13,5160 seviyelerinde islem görüyor.

Bugün Resmi Gazete'de yayimlanan Cumhurbaskani Karari ile görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan bosalan Hazine ve Maliye Bakanligina Nureddin Nebati atandi.

Analistler, Kovid-19'a iliskin haber akisinin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edecegini söyledi.

Bugün TCMB'nin yatirimci toplantisinda verecegi mesajlarin piyasalarin odaginda olacagini belirten analistler, yurt içinde ayrica ihracat rakamlari ile haftalik para ve banka istatistiklerinin, yurt disinda ise Avro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD'de haftalik issizlik basvurularinin takip edilecegini bildirdi.

Analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.860 seviyesinin direnç, 1.790 puanin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayi ÜFE ve issizlik orani

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

Kaynak: AA