Pakistan'dan 'Harekete Geçilmezse Afganistan'da Ekonomik Çöküs Yasanabilir' Uyarisi

Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, "Eger harekete geçmezsek Afganistan'da ekonomik bir çöküsün gerçeklesebilecegi hissediliyor." dedi.

Kureysi, Pakistan'in baskenti Islamabad'da gerçeklestirilen Islam Isbirligi Teskilati (IIT) Disisleri Bakanlari Konseyi 17. Olaganüstü Toplantisi'nin ardindan, IIT Genel Sekreteri Hüseyin Ibrahim Taha ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Kureysi, Kabil'deki yetkililerle ilgili farkli düsüncelere sahip olunabilecegini ancak 38 milyon Afgan halkina odaklanilmasi gerektigini ifade ederek, "Eger harekete geçmezsek Afganistan'da ekonomik bir çöküsün gerçeklesebilecegi hissediliyor." diye konustu.

Afganistan'da islerin yanlis gitmesi halinde komsu ülkeler ve dünyanin diger bölgelerinin bunun sonucundan etkilenebilecegi konusunda uyarida bulunan Kureysi, Afgan halkina yardimin ortak bir sorumluluk oldugunu ve Pakistan'in, bu ülkenin insani ihtiyaçlarini tek basina karsilayamayacagini vurguladi.

- Yeni toplanti sinyali

Kureysi, IIT toplantisi kapsaminda ABD ile Afgan makamlarinin bir araya geldigini animsatarak, bunun çok önemli olduguna isaret etti.

ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West'in Taliban ile iliski kurmak için açik yetkiyle geldigine dikkati çeken Kureysi, West'in Afganistan halkinin acilarini hafifletmek için yardima hazir olduklarini ve insani yardimin kosulsuz yapilacagini söyledigini aktardi.

Kureysi, uluslararasi finans kurumlarinda Afganistan için kullanilabilecek 1,2 milyar dolarin bulundugunu, bu ülkedeki bankacilik kanallarinin açilmasiyla yurt disinda yasayan Afganlarin akrabalarina para gönderebileceklerini söyledi.

Toplantinin, Afganistan konusunda farkli taraflar arasindaki güven açigini kapatmada önemli bir rol oynayacagina isaret eden Kureysi, yeni toplantilarin yapilacaginin sinyalini verdi.

- Toplanti basariyla sonuçlandi vurgusu

IIT Genel Sekreteri Taha da toplantinin düzenlenmesinde rol oynadiklari için Pakistan ve Suudi Arabistan'a tesekkür ederek, IIT'nin Afganistan özel temsilcisinin, bu ülke halkina sorunlarinin çözümü konusunda yeni bir umut verecegini belirtti.

Taha, toplantinin gerçek bir basariyla sonuçlandigini vurgulayarak, Afganistan'daki durumu hafifletmek için ellerinden geleni yapacaklarini kaydetti.

Kaynak: AA