Köyde Isletme Kuran Hakkarili Kadinlar Üretimlerini Kazanca Dönüstürüyor

Hakkari'de Çiçeklerin Özü Kadin Kooperatifi'nin destegiyle Kirikdag köyünde kurulan isletmede, kadinlarin organik sebze, meyve, daglardan toplanan otlar ve sütten geleneksel yöntemlerle hazirladigi ürünler, kentin yani sira il disina da pazarlaniyor Kooperatif baskani Sibel Adiyaman: 'Kooperatifimizde kirsaldaki 15 girisimci kadina istihdam saglaniyor'.

SAYIM HARMANCI - Hakkari'de devletin ve bir vakfin destegiyle Kirikdag köyünde isletme kuran Çiçeklerin Özü Kadin Kooperatifi, girisimci 15 kadina istihdam sagliyor.

Kadinlarin istihdam edilmesi için kentte çesitli projeler hayata geçiren kooperatif, geçen yil Ticaret Bakanligi ve Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi'ndan aldigi makine ve nakdi destekle merkeze 20 kilometre uzakliktaki Kirikdag köyünde isletme kurdu.

Isletmede istihdam edilen 15 kadin, organik sebze, meyve, koyun sütü, peynir, tursu, reçel, bal, incir ekmegi, kurutmalik ve unlu mamuller ile daglardan toplanan otlardan geleneksel yöntemlerle ürünler üretiyor.

Kadinlarin büyük emekle hazirladigi ürünler paketlenerek kent merkezine ve il disina pazarlaniyor. Projeyle kadinlar elde ettikleri gelir sayesinde aile bütçelerine de katki sagliyor.

- "15 girisimci kadina istihdam saglaniyor"

Kooperatif baskani Sibel Adiyaman, AA muhabirine, 2016'da kurduklari kooperatif bünyesindeki üretime süs bitkisi ile basladiklarini söyledi.

Ticaret Bakanligi'nin hibe destegi kapsaminda makine, Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi'nin da fon destegiyle üretim atölyesi kurarak organik malzemelerle ürünler elde ettiklerini dile getiren Adiyaman, "Geleneksel yöntemlerle ürettigimiz süt ve süt ürünlerimiz bulunmakta. Dogal olarak incir ekmegi, dut, reçel ve tursular üretiyoruz. Yazin toplanan sifali otlari paketleyip hem kente hem de il disina satiyoruz." dedi.

Adiyaman, sosyal medyada açtiklari hesap üzerinden de satis yaptiklarini ifade ederek, "Kooperatifimizde kirsaldaki 15 girisimci kadina istihdam saglaniyor. Siparis üzerine okul, kafe gibi yerlere unlu mamul üretiyoruz. Isletmeyi açinca köyde tepkiyle karsilassak da yaptigimiz çalismalarla bu düsünceleri ortadan kaldirdik. Kadinlarin aile ekonomilerine katki saglamasi güzel bir sey." diye konustu.

Kooperatif bünyesinde aricilik da yapildigini aktaran Adiyaman, kadin girisimciler tarafindan çok iyi bal elde edildigini belirtti.

Üretim yapan kadinlardan Elif Ermagan da atölyede dayanisma ortami içinde faaliyet yürüttüklerini anlatarak, "Burayi ilk açtigimizda tepki aldik. Burada yaptigimiz çalismalar sonucu ailemize katkimiz oluyor. Ondan sonra tepkiler de dindi. Internet üzerinden ürünlerimizi satiyoruz. Genellikle il disina satislarimiz oluyor. Kazandigimiz parayla aile ekonomimize katki sagliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA