Çekya Devlet Baskani Zeman Açiklamasi 'Siroz Degilim, Hastaligim Anoreksiya'

Geçirdigi rahatsizlik nedeniyle uzun süredir bulundugu hastaneden taburcu olduktan sonra ilk röportajini veren Çekya Devlet Baskani Milos Zeman, “Siroz degilim, hastaligim anoreksiya. Mide tüpü ile yasiyorum” dedi.

Çekya Devlet Baskani Zeman Açiklamasi 'Siroz Degilim, Hastaligim Anoreksiya'
Çekya Devlet Baskani Milos Zeman, geçirdigi rahatsizlik nedeniyle uzun süredir bulundugu hastaneden taburcu olduktan sonra ilk televizyon röportajini verdi. Saglik sorunlari, yeni hükümet, Covid-19 ve eski Basbakan Andrej Babis hakkinda açiklamalarda bulunan Zeman, yasadigi saglik sorunlarinin söylendigi gibi sirozdan degil, anoreksiyadan kaynakli oldugunu belirterek, “Istahim yok, yemek yiyemiyorum, son zamanlarda 10 kilo verdim. Bu nedenle mideme bagli bir tüp ile besleniyorum. Son bir aydir alkol ve sigara kullanmiyorum. Bugüne kadar beni bir kere bile tedavi etmeyip kamuoyuna siroz oldugumu söyleyenleri de hayretle izledim. Doktorlar uçus yasagi koydugu için Israil ve Çin gezilerimi gerçeklestiremeyecegim” dedi.



“Güzel bir gün gelecek ve hükümet Disisleri Bakani Lipavksy’nin yetersiz oldugunu anlayacak”

Çekya’da seçimlerin galibi SPOLU (Birlikte) ittifakinda yer alan Sivil Demokrat Parti (ODS) lideri ve Basbakan Petr Fiala’nin, Devlet Baskani Milos Zeman’a sundugu Bakanlar Kurulu listesi hakkinda konusan Zeman, Disisleri Bakani Jan Lipavsky’nin bekar ve sadece lisans diplomasina sahip olmasi nedeniyle bu göreve kabul etmek istemedigini açikladi.

Zeman, “Bence disisleri bakanligi için hala yeterli degil. Ülkeyi temsil edecek bir disisleri bakaninin daha donanimli olmasi gerekir. Bizim için kirmiziçizgi olan Israil ve Visegrad Dörtlüsü konularina bakis açisini begenmiyorum fakat Basbakan Fiala bu konularda sorun yasanmayacagi konusunda sahsen ve hükümet olarak garanti verince ben de Lipavsky’nin bakanligini kabul etmek zorunda kaldim. Güzel bir gün gelecek ve hükümet bakan Lipavsly’nin yetersiz oldugunu anlayacak” dedi.



“Zorunlu asilamadan yanayim”

Geçirdigi rahatsizliklar nedeniyle tedavi gördügü hastaneden çiktiktan sonra Covid-19’a yakalanan ve kisa süreligine tekrar hastaneye giderek 14 gün karantinada kalan Zeman, “Ben zorunlu asilamadan yanayim. Bazi hastaliklarin tedavisi için yürürlükte olan birkaç zorunlu asi zaten mevcut. Buna Covid-19 asisini da eklemenin bir mahsurunu göremiyorum. Avrupa Komisyonu baskani Ursula von der Leyen veya eski Almanya Sansölyesi Angela Merkel de zorunlu asilamadan yana olduklarini söylemislerdi. Ben de üç doz asi sayesinde hastaligi çok hafif geçirdim. Asi karsitlari da sunu iyi bilmelidir ki bu asi deneysel bir sey degil” dedi.



“Andrej Babis beni sasirtti”

Seçimlerden önce yaptigi açiklamada hükümet kurma görevini seçimlerde en fazla oy alan degil, en fazla milletvekilligi kazanan partiye verecegini duyurmasina ragmen görevi en çok oy alan Fiala’ya veren Zeman, eski Basbakan Andrej Babis’in kendisini sasirttigini ifade etti.

Zeman, “Seçimler öncesinde verdigim sözü yerine getirip hükümet kurma görevini Babis’e verecektim fakat Babis beni sasirtti ve vazgeçti. Hükümet kurmasi zor olsa da bunu denemeliydi. Benden sonra Devlet Baskanligi için en uygun aday olarak kendisini görüyordum fakat suan ayni görüste degilim. Devlet Baskani mücadeleden kaçmamali” dedi.

Öte yandan Zeman, 8 Mart 2013’ten bu yana Devlet Baskanligi görevini yürütüyor. Çekya’da ilk kez halk tarafindan seçilen Devlet Baskani olan Zeman’in, görevi ise 2023 yilinda son bulacak.
Kaynak: İHA