Yemen'deki Husilerden Arap Koalisyon Güçlerine Diyalog Masasina Oturma Çagrisi

Yemen'de Iran destekli Husiler, ülkedeki savasin son bulmasi için Suudi Arabistan öncülügündeki Arap koalisyon güçleriyle ABD, Ingiltere, Suudi Arabistan ve BAE'den olusan uluslararasi dörtlü komisyona diyalog talebinde bulundu.

Husilere ait SABA haber ajansi, sözde Husi hükümetinde Disisleri Bakani Hisam Seref'in konuya iliskin açiklamalarina yer verdi.

Seref, açiklamasinda, "Dörtlü komisyon ve koalisyon güçlerine ülkedeki savasi sona erdirmek için, Birlesmis Milletler'in (BM) gözetiminde ya da Rusya, Çin, Almanya ve Yemen'e yönelik saldirilara destek vermeyen Körfez ülkelerinin katilacagi bir diyalogu kabul etmelerini öneriyorum." ifadesini kullandi.

Seref, diyalog masasina ateskes düzenlemeleri üzerinde anlasilmasi, Uluslararasi Sana Havalimani ile diger kara ve deniz limanlarinin açilmasi, koalisyon güçlerinin uyguladigi ablukanin kaldirilmasi ve akabinde tüm yabanci güçlerin ülkeden çekilmesi konusunda anlasmaya varilmasi amaciyla oturulacagini dile getirdi.

Sözde Disisleri Bakani, diyalogla ayrica Yemen halkinin ugradigi zararin tazmin edilmesi ve sonrasinda da savasin tüm taraflarinin katilimiyla barisçil ve siyasi bir çözüm için yol haritasi olusturulmasinin hedeflendigini kaydetti.

Uluslararasi dörtlü komisyon ya da Arap koalisyonundan henüz konuya iliskin açiklama yapilmadi.

Dörtlü komisyon, 15 Aralik'ta yaptigi açiklamada, Yemen'de tehlikeli boyuttaki insani durumdan endise duydugunu belirtmis ve bunun müsebbibi olarak ateskese yanasmayan Husileri göstermisti.

Kaynak: AA