'Matbaa Gibi Çalisan Okul'da Meslegin Inceliklerini Ögrenip Para Kazaniyorlar

Adana'da matbaacilik bölümünde egitim alan meslek lisesi ögrencileri, kamu kurumlarinin ve özel sektörün evrak, brosür, dosya ve tabela islerini yapiyor Okul Müdürü Deniz Kilinç: 'Ögrencilerimizle yaptigimiz çalismalardan yillik 1 milyon liraya yakin ciro elde ediyoruz. Ögrencilerimiz çalisarak aylik 800 ila 2 bin lira kazaniyor'

ISMIHAN ÖZGÜVEN - Adana Karsiyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Matbaa Teknolojileri Bölümü'nde egitim alan ögrenciler, meslegin inceliklerini ögrenmenin yani sira kamu kurum ve kuruluslari ile özel sektöre yaptiklari islerle para da kazanarak harçliklarini çikarma sansi yakaliyor.

"Matbaa gibi çalisan okul"da ögrendikleri bilgileri okulun atölyesinde pratige dökme sansi bulan ögrenciler, hastanelerden adliyelere, milli egitimden özel sektöre kadar çok sayida kurumun evrak, brosür, dosya ve tabela islerini yapiyor. Ögrenciler, okullarinda hem aylik 2 bin liraya kadar gelir elde etme hem de nitelikli eleman olarak diploma alma firsati yakaliyor.

Okul Müdürü Deniz Kilinç, AA muhabirine, okullarinda matbaa, makine, metal, mobilya ve iç dekorasyon, kimya, bilisim ve elektrik elektronik teknoloji alanlarinda 568 ögrenci bulundugunu söyledi. Farkli branslarda 21 atölyede ögrencilerin derslerde ögrendiklerini pratige dökme sansi yakaladigini aktaran Kilinç, atölyelerde sektörün ihtiyaç duydugu nitelikli insan gücünü yetistirmeye çalistiklarini belirtti.

Kilinç, okullarinda en aktif alanlardan birinin matbaa teknolojileri bölümü oldugunu anlatarak burada 54 ögrencinin fotografçilik, grafik tasarim, dijital baski, ciltleme, serigrafi baski, baski sonrasi islemleri ve ofset baskiyla ilgili isin inceliklerini ögrendigini dile getirdi. Ögrencilerin matbaa atölyesinde hastane ve adliyeler basta olmak üzere milli egitimin evrak, brosür ve afisleriyle özel sektörün islerini yaptigini belirterek, söyle konustu:

"Ögrencilerimizle yaptigimiz çalismalardan yillik 1 milyon liraya yakin ciro elde ediyoruz. Ögrencilerimiz çalisarak aylik 800 ila 2 bin lira kazaniyor. Ögrencilerimiz buradan mezun oldugunda disarida yapabilecekleri her isi burada ögrendikleri için özel sektörde aranan bir personel oluyor. Onlari, aranan niteliklerde istihdam saglayacak personel olarak yetistiriyoruz."

Kilinç, ögrencilerin mezun olduktan sonra kolay is bulabilmesinin yani sira okulda ögrendikleriyle de kendi is yerini açma sansina sahip oldugunu aktardi.

- Günlük 100 bin baski

Matbaa Teknolojisi Alan Sefi Hüseyin Aslan, bölümlerinde disaridan aldiklari islerin önce tasarim, ardindan da baski islemlerini gerçeklestirdiklerini belirtti. Yaklasik 10 yildir bu iste olduklarini dile getiren Aslan, atölyedeki iki makineyle günlük en iyi kosullarda 100 bin baski yaptiklarini ifade etti. Aslan, verdikleri egitim ve atölyedeki çalismayla baski sektöründeki kalifiye eleman açigini gidermeye çalistiklarini da anlatti.

Ögrencilerden Deniz Gençoglu, okulunda hem meslek ögrendigini hem de aylik ortalama 1000 lira kazandigini dile getirdi.

Esra Durgut da bu bölüme kendi istegiyle geldigini belirterek "Hem meslek ögrenip hem para kazanmak çok güzel bir duygu." dedi.

Mehmet Baran Toprak da mezun olunca bu isi yapmak istedigini kaydetti.
Kaynak: AA