'Kültürlerin Bulusma Noktasi Türkiye' Etkinligi Gerçeklestirildi

Kilis’te “Kültürlerin Bulusma Noktasi Türkiye” etkinligi gerçeklestirildi.

'Kültürlerin Bulusma Noktasi Türkiye' Etkinligi Gerçeklestirildi
“18 Aralik Uluslararasi Göçmenler Günü” kapsaminda Göç Idaresi Baskanligi, BM Göç Kurulusu ve 7 Aralik Üniversitesi is birligi ile düzenlenen “Kültürlerin Bulusma Noktasi Türkiye” baslikli etkinlik; Kilis Valisi Recep Soytürk, Kilis Belediye Baskani Servet Ramazan, 7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun, Göç Idaresi Baskanligi Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Abdülaziz Aydin, Kilis Il Göç Idaresi Müdürü Mesut Çakir ve il protokol üyelerinin tesrifleriyle Üniversite Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçeklestirildi.

Kilis Il Göç Idaresi Müdürü Mesut Çakir, konusmasinda, “18 Aralik Uluslararasi Göçmenler Günü” programinin, bu yil Yunus Emre’nin aramizdan ayrilisinin 700. yili olmasi hasebiyle “Gelin Tanis Olalim” mottosuyla kutlandigini belirtti.

Çakir, Çesitli nedenlerden dolayi ülkelerinden göç eden veya göç etmek durumunda kalan göçmenlerin umut yolculuklarinda Türkiye’ye siginmalari ve Türkiye’nin hiçbir ayrim yapmaksizin onlara kucak açip yaralarini sarmasinin Yunus Emre’nin “Gelin Tanis Olalim” sözünün bu topraklarin hamurunda var oldugunun kaniti oldugunu ifade etti.

Göç Idaresi Baskanligi Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Abdülaziz Aydin ise konusmasinda, Türkiye için göçün yeni bir olgu olmadigina; köklü bir mirasa sahip olan Türkiye’nin binlerce yildir insan hareketliliklerine taniklik ettigine degindi.

Aydin, Anadolu topraklarinin, gönüllü hareketliliklerin yani sira, içerisinde insani dram barindiran zorunlu göçlere sahitlik ettigini; son yillarda yasanan büyük göç akinina da hizli bir sekilde adapte oldugunu ifade ederek, Türkiye’nin göç konusunda dünyaya insanlik dersi verdigini belirtti.

Vali Recep Soytürk ise, Kilis’te yüz Türk’e karsi yetmis dört Suriyeli olduguna, bu oranin Türkiye’deki en büyük oran olduguna degindi. Kilis’in çok büyük bir misafirperverlik örnegi gösterdigini; bu baglamda herhangi bir sorun yasanmadigini dile getirdi. Soytürk, Hem Kilislilerin hem de göçmenlerin kullanimlari için yeni okullar ve hastane açilacagini belirtti.

Etkinlikte, “Tanisan Sen de Seversin”, “Ekonomide Uyum”, “Büyüksün Türkiye”, “Mahalle” baslikli videolar yer aldi. Okullar arasi bilgi yarismasi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA