Endonezya'da Semeru Yanardagi Için Alarm Seviyesi Yükseltildi

Endonezya’nin Dogu Java bölgesindeki Semeru Yanardagi için alarm seviyesi, ikinci en yüksek seviyeye çikarildi.

Endonezya'da Semeru Yanardagi Için Alarm Seviyesi Yükseltildi
Endonezya’nin Dogu Java bölgesinde yer alan 3 bin 676 metre yükseklikteki Semeru Yanardagi,yetkilileri yeniden harekete geçirdi. Jeoloji Ajansi tarafindan yapilan açiklamada, yanardagda volkanik hareketliligin arttigi kaydedildi. Enerji ve Maden Kaynaklari Bakani Arifin Tasrif, yanardagin kraterinden çikan yaklasik 8 milyon metreküp kumun, lav akisinin üzerinde yer alan Besuk Kobokan Nehri’ni tikadigini söyledi.

Tasrif, "Sonuç olarak bir patlama daha olursa akis yolunu kapatacak ve çevreye yayilan yeni lav akintilari olusturacaktir" diyerek hükümetin yeni bir tehlike haritasi olusturdugunu söyleyerek, insanlari buna uymaya çagirdi. Bu kapsamda, yanardag için alarm seviyesi, en yüksek ikinci seviyeye yükseltildi.

Halkin yanardagdan uzaklasmasi istendi

Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi (PVMBG) ise Semeru’nun yamaçlarinda yasayan köylülerin kraterin agzindan 13 kilometre uzakta kalmalarinin tavsiye edildigini duyurdu. Besuk Kobokan havzasindaki turizm ve madencilik faaliyetleri de durduruldu.

36 kisiden halen haber yok

Semeru Yanardagi’nda 4 Aralik’ta meydana gelen patlama sonucu 34 kisi hayatini kaybederken, 22’si agir olmak üzere 100’den fazla kisi yaralandi. 36 kisiden hala haber alinamazken, 2 haftadir devam eden arama kurtarma çalismalari cuma günü sona ermisti. Ulusal Afet Azaltma Ajansi Sözcüsü Abdul Muhari’ye göre, patlamada 5 bin 200’den fazla ev ve binada hasar meydana gelmisti.

Geçtigimiz hafta bölgeyi ziyaret ettikten sonra açiklamalarda bulunan Endonezya Devlet Baskani Joko Widodo, patlamadan en kötü etkilenen Lumajang kasabasini diger sehirlere baglayan ana köprü de dahil olmak üzere altyapiyi yeniden insa etme ve yaklasik 2 bin 970 evi de tehlike bölgesinden uzaklastirma sözü vermisti.
Kaynak: İHA