Dogu Akdeniz'in Stratejik Limaninda 11 Ayda 425 Bin 399 TEU Elleçleme Yapildi

LimakPort Iskenderun Uluslararasi Liman Isletmeciligi Genel Müdürü Gündüz Arisoy: 'Iskenderun Körfezi'nde 11 ayda 61 milyon ton yük elleçlenmistir. Körfezde 18 adet kiyi tesisi bulunmaktadir. Yillik 5 binin üzerinde gemi gelmektedir'

BURAK MILLI - Türkiye'nin denizlere açilan önemli kapilarindan Iskenderun Limani'nda 11 ayda 425 bin 399 TEU (34 metreküplük konteyner) elleçleme gerçeklestirildi.

LimakPort Iskenderun Uluslararasi Liman Isletmeciligi Genel Müdürü Gündüz Arisoy, AA muhabirine, Iskenderun Körfezi'nin Dogu ve Güneydogu'nun dünyaya açilan kapisi oldugunu söyledi.

Bölgenin ticari açidan önemine isaret eden Arisoy, bu yilki konteyner hareketliligine iliskin bilgi verdi.

Arisoy, 2021'i geçen senenin yüzde 1 üzerinde kapatmayi öngördüklerini belirterek söyle konustu:

"Dökme genel kargoda geçen senenin çok üzerindeyiz. Sifir ve ikinci el araçlar ile Ro-Ro tasimalarinda da geçen senenin çok fazla üzerindeyiz. Proje kargo ve canli hayvan geçen sene seviyelerinde. Bu sene konteynerden açik yüke dönüs var. Deniz yolu tasimaciliginda artis söz konusudur. Iskenderun Körfezi'nde de ayni sekilde artis var. Özellikle dökme ve genel kargo tasimalarinda artis yasaniyor. Türkiye'de konteyner tasimasinda da 11 ayda yüzde 7 artis var. Artan navlun fiyatlarina karsin talep hala güçlü devam ediyor."

- "Gelecek yil konteynerde yüzde 15'lik büyüme hedefliyoruz"

Bölgeye yapilmasi planlanan Amanos Tüneli'ne deginen Arisoy, projenin hayata geçmesiyle Gaziantep ve Cilvegözü Gümrük Kapisi'nin Iskenderun Körfezi'ne yakinlasacagini dile getirdi.

Bu sayede planlanan Hassa ve Polateli organize sanayi bölgelerinin limana ulasiminin da kolaylasacagini vurgulayan Arisoy, sunlari kaydetti:

"Tünel yapilmaz ise bu sanayi bölgelerinin de gelismesi zor olacaktir. Bölgenin büyümesi, gelismesi ve gelecegi riske girecektir. Iskenderun Körfezi, liman baskanliklari bazinda Türkiye'de en çok yük elleçleme yapilan üçüncü bölgedir. Iskenderun Körfezi'nde 11 ayda 61 milyon ton yük elleçlenmistir. Körfezde 18 adet kiyi tesisi bulunmaktadir. Yillik 5 binin üzerinde gemi gelmektedir. Bölge Türkiye'nin en önemli liman bölgelerindendir. Ayrica komsu ülkeler Suriye ve Irak'a da hizmet vermektedir. Dogu Akdeniz baglanti noktalarindandir. Gelecek yil konteynerde yüz 15'lik büyüme hedefliyoruz. Genel kargo, proje kargo ve dökmede bu seneki seviyeleri hedefliyoruz. Canli hayvanda da ayni sekilde. Ro-Ro'da biraz azalma olabilir."

Iskenderun Limani'nda 11 ayda, genel kargo 892 bin 520 ton, proje kargo 33 bin 215 ton, kuru yigin 1 milyon 781 bin 121 ton, canli hayvan 183 bin 423 adet, konteyner 425 bin 399 TEU ve Ro-Ro'da 35 bin 344 CEU islem gerçeklestirildi.
Kaynak: AA