Uluslararasi Koordinasyon Grubu, Düsürülen Ukrayna Uçaginin Müzakereleri Için Iran'a Süre Verdi

TORONTO – Uluslararasi Koordinasyon ve Müdahale Grubu, Iran'a, 2020 yilinda düsürülen Ukrayna uçaginda ölenler için yükümlülükler ve tazminat konularini görüsmek üzere süre verdi.



Iran'da, Ukrayna Havayollarina ait Flight PS752 sefer sayili yolcu uçaginin düsürülmesinin ardindan Kanada, Isveç, Ingiltere ve Ukrayna'yi temsilen kurulan Uluslararasi Koordinasyon ve Müdahale Grubu, yaptigi açiklamada, yükümlülükler ve tazminat gibi konulari görüsmek üzere Iran'i 17 Ocak 2022 tarihinde müzakereye çagirdi.

Grubun açiklamasinda, müzakerelere katilmaya istekli olup olmadiklarini teyit etmek için Iran'a 5 Ocak 2022'ye kadar süre verildigi kaydedildi.

Açiklamada, su görüslere yer verildi:

"Iran'a, 17 Ocak 2022 tarihinde PS752'nin düsürülmesine iliskin iddiamiz ve tazminat taleplerimizle ilgili konulari görüsmeye davet eden bir talep daha ilettik. Ancak, bu konuyu yapici ve zamaninda ele alma konusundaki bariz isteksizligi nedeniyle, Iran'a müzakerelere katilmaya istekli olup olmadiklarini teyit etmek için 5 Ocak 2022'ye kadar süreleri oldugunu bildirdik."

Grubun, görüsmelerin 17 Ocak haftasinda da gerçeklesmemesi halinde, Iran'la tazminat müzakereleri için daha fazla girisimin bosuna oldugunu varsayacagi belirtilen açiklamada, o asamadan sonra konuyu uluslararasi hukuk çerçevesinde çözmek için diger adimlarin atilacagi hatirlatildi.

- "Iran, uluslararasi yasal yükümlülüklerine bagli kalmaya hiç ilgi göstermedi"

Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"PS752 sefer sayili uçagin düsürülmesinin üzerinden yaklasik iki yil geçti ve Iran Islam Cumhuriyeti, uluslararasi yasal yükümlülüklerine bagli kalmaya hiç ilgi göstermedi. Koordinasyon Grubu'nun sabri tükeniyor. Grup, kurbanlarin sevdikleriyle dayanisma içindedir. Sivil ve askeri yetkililerin 176 masum insanin ölümüne yol açan eylem ve ihmallerinden Iran Islam Cumhuriyeti'ni sorumlu tutma hedefinde hemfikiriz."

Ukrayna Havayollari'na ait Flight PS752 sefer sayili Boeing 737 tipi yolcu uçagi, 8 Ocak 2020 tarihinde Kiev'e gitmek üzere Tahran Imam Humeyni Havalimani'ndan havalandiktan kisa süre sonra havalimani yakininda düsmüstü.

Olayda uçaktaki yolcu ve mürettebattan olusan toplam 176 kisi hayatini kaybetmisti. Tahran yönetimi, uçagin Iran ordusu tarafindan füzeyle vuruldugu iddialarini önce yalanlamis, olaydan 3 gün sonra ise yolcu uçaginin "cruise (seyir) füzesi" olarak algilandigini ve kisa menzilli füze ile "yanlislikla" vuruldugunu itiraf etmisti.

Iran, Ukrayna uçaginin düsürülmesi ile ilgili uluslararasi müzakere taleplerine bugüne kadar olumlu yaklasim sergilemedi.

Kaynak: AA