Türk Böbrek Vakfi Baskani Erk Çocuk Çagindaki Obeziteye Dikkati Çekti Açiklamasi

'Çocuk çagindaki obezite ile mücadele etmek isteniyorsa okul kantinlerinde 'okul gidasi' logolu ürünlerin satisina dair düzenleme bir an evvel uygulamaya konulmali'.

Türk Böbrek Vakfi Baskani Timur Erk, Türkiye'de obezitenin her yil yüzde 8 artis gösterdigini belirterek, "Çocuk çagindaki obezite ile mücadele etmek isteniyorsa okul kantinlerinde 'okul gidasi' logolu ürünlerin satisina dair düzenleme bir an evvel uygulamaya konulmali." dedi.

Erk, Türk Böbrek Vakfi ve Amasya Il Milli Egitim Müdürlügü is birligiyle 19 Mayis Ilkokulunda düzenlenen "Saglikli beslenme ve hayat tarzi önerileri" egitiminde AA muhabirine, 84 milyon nüfusun yaklasik 3 milyonunun üçüncü derecede obez oldugunun tespit edildigini söyledi.

Saglikli beslenme konusunda okul öncesi ve ilkokul ögrencilerine egitimler verdiklerini belirten Erk, "Ne yazik ki obez nüfusun yaklasik yüzde 60'i çocuk. Daha vahimi, yilda yüzde 8 artis görülüyor. Buna 'dur' demek gerekiyordu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 3 bakan bir araya geldi ve bir konuda anlasma yapti. O da okul gidasi logosu. Uygulamaya göre kantinlerde sadece bu logoya sahip ürünlerin satisi olacakti, salgin nedeniyle iki yil ertelendi."diye konustu.

Uygulamanin 7 Eylül'de yürürlüge girdigini anlatan Erk, "Yürürlüge girse de uygulama hala yok. Bunun sikintisini çekiyoruz. Çocuk çagindaki obezite ile mücadele etmek isteniyorsa okul kantinlerinde 'okul gidasi' logolu ürünlerin satisina dair düzenleme bir an evvel uygulamaya konulmali." ifadesini kullandi.

Türk Böbrek Vakfi olarak 10 yildir 7-12 yas grubu ögrencilere böbrek sagligini korumak için saglikli beslenme egitimi verdiklerini dile getiren Erk, egitimlerin 28'inci duraginin Çorum oldugunu kaydetti.

Egitimlerde ögrencilere saglikli beslenmede nelere dikkat etmeleri gerektigini anlattiklarini aktaran Erk, sunlari söyledi:

"Egitimlerimizde böbrek sagligini korumak açisindan saglikli beslenme konusuna egiliyoruz. Saglikli beslenme önemli bir konu ve bunun belli basli paydaslari var. Bu paydaslarin basinda tuz geliyor. Türkiye'de tuz tüketimi, yetiskin basina günlük 18 gram civarindaydi. Saglik Bakanliginin dirayetli tutumuyla 12 gram seviyesine ulastik ancak Dünya Saglik Örgütünün önerisi 6 gram. Bu seviyeye inmek için mücadele ediyoruz. Seker tüketiminde 150 gram yetiskin basi günlük tüketimi 10 senede 10 gram düsürebildik, 50 grama kadar inmemiz lazim. Yani 13 küp seker. Trans yaglarin, nisasta bazli sekerin obeziteye etkilerini anlatiyoruz. Egitimin 10 dakikasini da çocuklar için eglence haline getiriyoruz."

Türk Böbrek Vakfi renal diyetisyeni Gökçen Efe Aydin da egitimde ögrencilere böbregin insan yasami açisindan önemli ve börek sagligini etkileyen hususlar hakkinda ögrencilere bilgi verdi.

Egitime Il Milli Egitim Müdürü Abdullah Kodek de katildi.

Kaynak: AA