Misir Cumhurbaskani, Uluslararasi Atom Enerji Ajansi Baskani Grossi Ile Is Birligini Görüstü

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, resmi ziyaret kapsaminda baskent Kahire’ye gelen Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi (UAEA) Baskani Rafael Mariano Grossi’yi kabul etti.

Misir Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamaya göre, görüsme, Misir ile UAEA arasinda nükleer güvenlik önlemleri alaninda is birliginin güçlendirilmesi meseleleri ele alindi.

UAEA'nin dünya çapinda nükleer bilim ve teknolojiyi kullanma, uluslararasi baris ve güvenligin saglanmasina yönelik girisimleri destekleme çabalarindan övgüyle söz eden Sisi, ajansin bölgede istikrar ve güvenliginin güçlendirilmesine yönelik büyük bir sorumlulugu oldugunu kaydetti.

Sisi ayrica, Misir’in batisinda yer alan Ed-Daba bölgesinde üretimi devam eden Nükleer Santrali için ünite hattina deginerek, ülkesinin kalkinma çerçevesinde Atom enerjisinin barisçil kullanimindan faydalanmaya yöneldigini ifade etti.

UAEA??????? Baskani Grossi ise Ed-Daba Nükleer Santrali için ünite hatti ekipmanlarinin üretilmesi projesinde Misir’i destekleyecegini belirterek, söz konusu projeyi, Barisçil Nükleer Enerjinin kullanimi yolunda atilmis önemli bir adim olarak nitelendirdi.

Rusya ve Misir 11 Aralik 2017'de Misir'in batisinda yer alan Ed-Daba bölgesinde nükleer santralin insasi için anlasma imzalamisti.

Maliyetinin 21 milyar dolari bulmasi beklenen nükleer santral projesi tamamlandiginda 4 bin 800 megavat elektrik üretim kapasitesine sahip olacak. 4 üniteden olusacak projenin yapiminin 2029'da sona ermesi bekleniyor.

Rusya, nükleer santralin çalistirilmasi ve ünitelerin insasi için Misir'a 25 milyar dolar kredi vermisti.

Kaynak: AA