Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezinden 'Kanuni Dönemi Imar Çalismalari' Konferansi

Kanuni Sultan Süleyman'in Kudüs'te yürüttügü imar çalismalari Kudüs Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin düzenledigi programda ele alindi.

Programin açilis konusmasini yapan Türkiye'nin Kudüs Baskonsoloslugu Muavin Konsolosu Semra Demirer, Kudüs'ün hem Filistin ve Türk halkinin hem de tüm Müslümanlarin kalbinde çok önemli bir yere sahip oldugunu söyledi.

Demirer, "Bunun da ötesinde tüm insanligin ve medeniyetlerin dogdugu özel bir sehir Kudüs. Türkler 400 yil bu topraklarda hüküm sürdü ve bu topraklara baris ve esenlik getirdi. Sadece baris ve esenlik getirmekle kalmayip Kudüs'ün bugünkü kimliginin olusmasinda kültürüne ve mimarisine büyük katkilarda bulundular." dedi.

Program kapsaminda Kudüs Arastirmalar Merkezi Müdürü Dr. Yusuf en-Natse, Kanuni Sultan Süleyman'in Kudüs'teki genis çapli imar faaliyetleri üzerine bir konferans verdi.

Natse, 16. yüzyilin basindan itibaren Kudüs'e önem veren Osmanli devletinin yürüttügü büyük projelerle sehrin güvenlik ve su problemini çözdügünü anlatarak, bugüne kadar ayakta kalan Kudüs sehrinin eski surlarinin "istikrar ve güvenin teminati" oldugunu söyledi.

Natse, Osmanli döneminde Mescid-i Aksa'da yer alan Kubbet-us Sahra'nin dis cephesinin çinilerle kaplandigini ve "daha estetik bir görünüme büründügünü" dile getirdi.

Filistinli tarihçi, Kanuni Sultan Süleyman'in esi Hürrem Sultan tarafindan yaptirilan Haseki Sultan Tekkesi'nin Kudüs'te bugüne kadar kesintisiz bir sekilde sosyal yardim yapan kurumlarin basinda geldigine dikkati çekti.

Kudüs Üniversitesine bagli Kudüs Arastirmalari Merkezi ile is birliginde düzenlenen etkinlige çok sayida kisi katildi.

Kaynak: AA