IHBIR, 'Ihracat Bir'inci'leri'ni Ödüllendirdi

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay: 'Son çeyrekte yüzde 7,4 büyüdük, ikinci çeyrekte 21,7 büyüdük, ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdük, seneyi yüzde 10 civarinda büyüme ile kapatacagiz. Ihracatçilarimiz olmasa bunlarin hiçbirini basaramazdik' TIM Baskani Ismail Gülle: 'Büyümeyi ve gelismeyi bu ülkeye ihracat sagliyor. Öyle bir dönem yasadik ki ilk kez yasanilan sorunlarla karsi karsiya kaldik. Ihracat bu dönemde performansini rekorlar kirarak artirdi' IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Haluk Okutur: 'Sektör olarak, 2021'i 8,5 milyar dolarin üzerinde bir ihracat rakamina ulasarak kapatacagimizi düsünüyorum'

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, "Son çeyrekte yüzde 7,4 büyüdük, ikinci çeyrekte 21,7 büyüdük, ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdük, seneyi yüzde 10 civarinda büyüme ile kapatacagiz. Ihracatimiz yüzde 33,8 artarak 203,1 milyar dolar oldu. Bunu gerçeklestiren ihracatçilarimiz olmasa bunlarin hiçbirini basaramazdik." dedi.

Istanbul Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IHBIR) tarafindan düzenlenen “IHBIR’in Ihracat Bir‘Inci’leri Ödül Töreni” Istanbul'daKI bir otelde gerçeklestirildi.

Törende konusan Turagay, salginin etkilerinin kisa zamanda azalarak bitmesini beklediklerini belirterek, "Ülke ekonomimize baktigimizda son çeyrekte yüzde 7,4 büyüdük, ikinci çeyrekte 21,7 büyüdük, ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdük, seneyi yüzde 10 civarinda büyüme ile kapatacagiz. Ihracatimiz yüzde 33,8 artarak 203,1 milyar dolar oldu. Aylik ihracatimiz geçen ay yüzde 33,4 artti. 200 milyar dolarlarin üzerine çiktik. Bunu gerçeklestiren ihracatçilarimiz olmasa bunlarin hiçbirini basaramazdik. 7,4 büyümenin 6,8'i ihracattan geldi." diye konustu.

Bu katkinin çok önemli oldugunu dile getiren Turagay, sunlari söyledi:

"Bunun için yatirima, üretime ve istihdama önem veriyoruz. Bunu daha da artirmaliyiz. Sikintilar tabii ki var. Tedarik zinciri kirilinca bazi firsatlar da ortaya çikti. Türk ürünlerine talep artti. ABD'ye ihracatimizi yüzde 45,1 artirdik, 13,3 milyar dolar oldu, AB'ye olan ihracatimizi yüzde 34,1 artirdik, 83,4 milyar dolar oldu. Bu basarilar çok önemli. Turizm gelirlerinde oldukça önemli atilim yapacagiz. 24 milyar dolarlik gelirden bahsediliyor. Gida fiyatlari dünyada inanilmaz artti. Çogu ülke gida temininde sikinti yasadi. Hububatçilarimiz da salgin döneminde sikinti çekti ama kendi kendimize yetebilecegimizi gördük. Insallah önümüzdeki sene Türkiye'nin önü daha da açilacak. Potansiyelimize inanmamiz gerekiyor."

- "Büyümeyi ve gelismeyi bu ülkeye ihracat sagliyor"

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle ise zor bir dönemde ihracat ailesinin çok büyük isler basardigini belirterek, "Hububat sektörümüz bunlarin içerisinde en önemlilerinden. Büyümeyi ve gelismeyi bu ülkeye ihracat sagliyor. Öyle bir dönem yasadik ki ilk kez yasanilan sorunlarla karsi karsiya kaldik. Ihracat bu dönemde performansini rekorlar kirarak artirdi." dedi.

Gülle, büyük isler yapilmasi için ölçek ekonomisine geçilmesi gerektigini vurgulayarak, "Daha büyük kapasitelere ve yatirimlara ihtiyacimiz var. Hububat sektöründe bu ve buna benzer yatirimlarin oldugunu biliyorum. Daha büyüyecegiz ve daha büyük isler yapacagiz. Küresel tedarik zincirinin kirilmasindan dolayi ilk kez ülkemizden mal alanlarin büyük bir katkisi oldu. Önümüzdeki sene bu daha da artacak. Türkiye'ye teveccüh artacak, 20 milyar dolarin üzerindeki aylik performanslara alistik. Yine rekorlar kiracagiz." diye konustu.

Ödüllerin büyük anlam ifade ettigini aktaran Gülle, "Marifet iltifata tabi. Bu anlamli ödüllerin yaninda katma degerli ürün de satalim. Milyonlarca ton ihracat yapiyoruz, daha fazlasini yapabiliriz ama birim degerimizi artirarak kisa yoldan daha iyi rakamlara ulasmamiz gerekli. Bu ise en uygun, özellikle gidaya talebin yüksek oldugu dönemde firsatlari iyi okuyup degerlendirmeliyiz. Yatirimlari yaparken islenmis, degerlenmis yüksek degerli ihracata yönelelim." ifadelerini kullandi.

- "Ihracatin lokomotiflerinden olmayi sürdürecegiz"

IHBIR Yönetim Kurulu Baskani Haluk Okutur da 2021'in rekorlarin yili oldugunu belirterek, "Birligimiz ihracati büyük ivme kazandi ve kasim ayi sonunda açiklanan rakamlara bakildiginda 2,2 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasti. Bu yilin sonunda ise 2,4 milyar dolarin üzerinde bir ihracat rakamina ulasmis olacagiz ve bu da geçtigimiz yila göre yüzde yirmilik bir artisa tekabül ediyor." dedi.

Okutur, hububat sektörü olarak ciddi bir ihracat rakami ve hacmine de sahip olduklarini kaydederek, sunlari söyledi:

"2020 yilinda gerçeklestirdigimiz 7,3 milyar dolarlik ihracat rakamini geçtigimiz aylar itibariyla asmis bulunuyoruz. Sektör olarak, 2021'i 8,5 milyar dolarin üzerinde bir ihracat rakamina ulasarak kapatacagimizi düsünüyorum. Bu basari, yaklasik iki yildir devam eden pandemi, küresel ticarette yasanan aksakliklar, global ham madde, konteyner ve lojistik krizi gibi olumsuzluklara ragmen gerçeklesmistir. Tüm bu olumsuzluklara ragmen IHBIR olarak ihracatin lokomotiflerinden birisi olmamizda emegi geçen herkese tesekkürlerimi sunuyorum. IHBIR olarak sektör sorunlarini resmi makamlara aktarmaya ve sorunlara çözüm aramaya devam edecek, ilgili bakanliklarla toplantilar gerçeklestirecek, ilettigimiz firma sorunlarinin bakanliklar nezdinde çözümü noktasinda gerekli takibi bizzat Yönetim Kurulunca sürdürecegiz ve ihracatçilarimizin sesi olmaya devam edecegiz. Yenilikçi ekibimizle birlikte, ‘Ihracata Ilham veren Kadinlar Platformu’ ve ‘I-HABER’ dergi ve e-bülten projelerimizle ilkleri gerçeklestirmeye devam edecek, ihracatin lokomotiflerinden olmayi sürdürecegiz."

Törende, Sekerli Mamuller, Un ve Unlu Mamuller, Bitkisel Yaglar ve Yagli Tohumlar, Hububat-Bakliyat-Baharat ve Diger Gida Müstahzarlari kategorilerinde 2020 yilinin en basarili ihracatini yapan 25 firmaya ödülleri Turagay, Gülle ve Okutur tarafindan takdim edildi. Ayrica, Ihracata Ilham Veren Kadinlar Platformu projesi kapsaminda 15 girisimci kadin da ödüllendirildi. Ihracata katki yapan basin mensuplarinin da ödüllendirildigi törende, Anadolu Ajansi Finans Haberleri Editörü Yilmaz Yildiz ödüle layik görüldü.
Kaynak: AA