AB, Ingiltere'den Kuzey Irlanda'ya Kesintisiz Ilaç Tedariki Saglayacak

Avrupa Birligi (AB), Brexit'le üyelikten ayrilan Ingiltere'nin Kuzey Irlanda'ya ilaç gönderilmesinin kesintiye ugramamasini saglayacak yasal düzenleme teklif etti.

AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Maros Sefcovic ve AB Komisyonu Sagliktan Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Brüksel'de düzenledikleri basin toplantisinda Ingiltere'den Kuzey Irlanda'ya ilaç tedarikinin devam etmesine yönelik yeni düzenleme teklifini açikladi.

Buna göre, AB ilaçlarla ilgili mevzuatini degistirecek. Degisiklikle, AB üyesi olmayan Ingiltere'de üretilen ilaçlarin kesintisiz biçimde Kuzey Irlanda'ya gönderilebilmesi saglanacak.

Ingiltere'de ilgili düzenleyici makamdan izin alan ve üretilen esdeger ilaçlar ve yeni ilaçlar Kuzey Irlanda'ya ilave denetime tabi tutulmadan gönderilecek. Ingiltere'den Kuzey Irlanda'ya gidecek ilaçlar AB veya Ingiltere tarafindan test edilmisse tekrar teste tabi olmayacak.

Ingiltere'den Kuzey Irlanda'ya gönderilen ilaçlarda üretim izni veya ithalat lisansi aranmayacak.

Ingiltere'den Malta, Irlanda ve Güney Kibris Rum Yönetimi'ne giden ilaçlar da 3 yil için üretim izni veya test gibi islemlere tabi tutulmayacak.

Ayrica, söz konusu yasal düzenleme onaylanip yürürlüge girene kadar ki süreçte de ilaçlarin sevkiyatina engel olunmayacak.

Teklifin yasalasmasi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'nin onayi gerekiyor.

- Süreç hakkinda

Brexit Ayrilik Anlasmasi'nin bir parçasi olarak imzalanan Kuzey Irlanda Protokolü, Birlesik Krallik'in parçasi Kuzey Irlanda ile AB üyesi Irlanda Cumhuriyeti arasindaki ticari iliskileri düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e ragmen Kuzey Irlanda, AB'nin gümrük kurallarina tabi olmaya devam ediyor.

Bu nedenle resmi olarak Birlesik Krallik egemenliginde yer alan Kuzey Irlanda'nin Ingiltere ile ticareti, limanlarda gümrüge tabi tutuluyor.

Yeni düzenleme ile ilaçlarin gümrük veya ilave izne tabi tutulmasi engellenmis oluyor.

Londra, AB'den Irlanda Protokolü'nün büyük ölçüde degistirilmesini talep ediyor. Bu konuda taraflar arasinda müzakereler devam ediyor.

Ingiltere, Galler, Kuzey Irlanda ve Iskoçya'dan olusan Birlesik Krallik'ta, Haziran 2016'da yapilan AB referandumunda yüzde 48'e karsi yüzde 52 ile Brexit karari alinmisti.

Kaynak: AA