AB Açiklamasi Ukrayna'ya Karsi Saldirganligin Ciddi Sonuçlari Ve Agir Bedeli Olur

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya'nin Ukrayna'ya karsi saldirganlik sergilemesi halinde bunun "çok ciddi sonuçlari ve agir bedeli" olacagini bildirdi.

Belçika'nin baskenti Brüksel'de düzenlenen yilin son AB Liderler Zirvesi devam ederken, zirve bildirisinin dis iliskiler kismi kamuoyuyla paylasildi.

Liderler, Ukrayna basligi altinda Rusya'ya "Ukrayna sinirindaki askeri tahkimati ve saldirgan söylemi" nedeniyle ortaya çikan gerginligi düsürmesi çagrisinda bulundu.

Ukrayna'nin toprak bütünlügü ve egemenligine tam desteklerini vurgulayan AB liderlerinin bildirisinde, "Ukrayna'ya yönelik daha fazla askeri saldirganligin karsilik olarak ortaklarla koordine edilen kisitlayici tedbirler dahil çok büyük sonuçlari ve agir bedeli olacaktir." ifadesi yer aldi.

Bildiride, AB liderlerinin diplomatik çabalari ve Minsk Anlasmasinin tam olarak uygulanmasi için Normandy formatini destekledigi vurgulandi.

Belarus basligi altinda ise göçmenlerin ve mültecilerin araç olarak kullanilmasi kinanarak, AB'nin buna karsilik verecegi, dis sinirlarinin korunacagi, insan kaçakçiligiyla mücadele edilecegi, daha önce bes kez alinan yaptirim kararlarinin uygulanacagi ve altinci yaptirim paketine hazirlikli olunacagi belirtildi.

Belarus'a insani yardim kuruluslarinin erisimine izin verilmesini isteyen AB liderleri, AB'ye girmek için Belarus'a gelen kisilerin ülkelerine dönmelerinin desteklenecegini ifade etti.

- "Göçte dönüsler için tüm araçlar koz olarak kullanilsin"

Bildiride, "göçün dis boyutlari" basliginda AB Komisyonunun kaynak ve transit ülkeler için hazirladigi eylem planinin gecikmeden uygulanmasi istendi.

Liderler, bu kapsamda AB Komisyonuna "tüm güzergahlarda göçle ilgili eylemler için uygun mali fonu gecikmeksizin belirlemesi ve harekete geçirmesi" çagrisinda bulundu.

Göç konusunda AB'nin geri dönüslerle ilgili politikalarinda daha fazla birlik saglanmasinin önemi vurgulandi. Liderler, AB ülkelerinden kaynak ülkelere etkin dönüslerin saglanmasi amaciyla hizlica harekete geçmesi için AB Komisyonu ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisine çagri yapti.

Bu amaçla ilgili tüm AB politikalarinin, kalkinma, ticaret ve vizeler dahil tüm araçlarin koz olarak kullanilmasi istendi. Ayrica mevcut geri kabul anlasmalarinin tam olarak uygulanmasi ve yenilerinin sonuçlandirilmasi çagrisinda bulunuldu.

Göçün üçüncü ülkelerce araçsallastirilmasinin kinandigi bildiride, AB sinirlarina yasa disi sekilde girmek isteyen kisileri tasiyan sirketlere yönelik kisitlayici tedbirlere iliskin teklif hazirlanmasi istendi. AB'nin dis sinirlarinin korunmasinda üye ülkelerle sinir muhafizlari ve havadan izleme gibi alanlarda is birliginin desteklenmesi konusunda çalismalar yürütülmesi talep edildi.

- "AB kendi güvenliginde daha çok sorumluluk alacak"

Bildirinin "güvenlik ve savunma" basliginda da AB'nin stratejik özerkligine vurgu yapilarak, "AB kendi güvenliginde ve savunma alaninda daha fazla sorumluluk alacaktir." ifadesi kullanildi.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafindan taslagi hazirlanan ve Mart 2022'deki zirvede onaylanmasi planlanan "Stratejik Pusula" üzerindeki çalismalarin ilerletilmesi çagrisi yapildi.

Liderler ayrica, Subat 2021'de talep edilen teknoloji yol haritasinin sunulmasini beklediklerini belirtti. AB Komisyonu ve Yüksek Temsilcinin uzay güvenligi, siber ve hibrit tehditlerle mücadele konularinda da teklifler hazirlamasi istendi.

NATO ile AB arasindaki iliskilerin önemine vurgu yapan liderler bildirisinde, "Transatlantik iliskiler ve AB-NATO is birligi genel güvenligimizde kilit öneme sahiptir." degerlendirmesinde bulunuldu.

AB liderleri, daha güçlü bir AB'nin "NATO'ya tamamlayici" nitelik tasiyacagini bildirdi.

Kaynak: AA