Omicron Varyantinda Bir Iyimser Bir De Kötümser Tahmin

Izmir’de 5 Covid vakasinda görülen Omicron varyanti ile ilgili bilgi veren Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, “Iyimser tahminle baktigimizda, bu evcillesmeye dönen bir virüs olabilir. Kötümser tahminle ise bir degisimle birlikte sahip oldugu iyi özellikleri kaybederek tekrar kötü özellikler kazanan baska bir varyant forumuna dönebilir” dedi.

Omicron Varyantinda Bir Iyimser Bir De Kötümser Tahmin
Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Ögretim Üyesi ve Saglik Bakanligi Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, Istanbul’da 1, Izmir’de de 5 vaka olarak açiklanan Omicron varyantina iliskin önemli degerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Alper Sener, “Erken veriler, Omicron varyantinin daha önceki varyantlardan genetik olarak çok farkli oldugunu gösteriyor. Bize ‘Iyi yönde bir degisim mi olacak acaba?’ dedirten sey su; normal mevsimsel korona virüs genom dizisi ile Omicron varyantindaki genom dizisi arasinda çok benzerlik var. Bu, daha önceki varyantlarda görmedigimiz bir benzerlik. Bu benzerlik, bir nevi Omicron varyantinin mevsimsel korona virüslerine dönme yönündeki adimi olabilir ya da bundan sonraki varyantlardan önceki ilk adimi olabilir. Iyimser tahminle baktigimizda, bu evcillesmeye dönen bir virüs olabilir. Kötümser tahminle ise bir degisimle birlikte sahip oldugu iyi özellikleri kaybederek tekrar kötü özellikler kazanan baska bir varyant forumuna dönebilir. Bunu engelleyecek olan tek sey, asilanarak toplumdaki virüs yükünü azaltmak. Biz virüs yükünü azaltmadigimiz sürece bu varyantlar basimizin derdi olacak” diye konustu.



“Diger varyantlardan kritik noktalarda ayriliyor”

Güney Afrika’da kasim ayinin ilk haftasinda Omicron varyantinin ortaya çiktigini hatirlatan Prof. Dr. Sener, “Bu varyant, diger varyantlardan kritik noktalarda ayriliyor. En önemli nokta, bulasiciliginin Delta varyantlarina göre 4-5 kat yüksek olmasi, yani hizli yayilmasi. Güney Afrika’da 1-1,5 ayda neredeyse sahada dolasan varyantlarin tamami Omicron varyanti oldu. Oradaki saha verilerine bakildigi zaman hastaligin daha hafif seyrettigini biliyoruz. Burun akintisi, burun tikanikligi, tat-koku kaybi gibi semptomlarin daha nadir oldugunu, hatta tat-koku kaybinin hiç olmadigini anlatiyorlar. Eklem ve kas agrisi gibi bulgularin daha az oldugunu ve daha kisa sürdügünü bildiriyorlar. Delta, Delta Plus ya da standart Covid-19 hastalarinda yaklasik 5-7 gün süren bu tip semptomlarin yaklasik 2-3 gün sürdügünü, ciddi bir kesimin ayaktan takip edildigini biliyoruz. Yine bildigimiz kadariyla solunum cihazina baglanma ve yogun bakima yatis oranlarinda da Güney Afrika’da herhangi bir artis yok” sözlerine yer verdi. Analizi yapilan olgularin, asili ya da hastaligi atlatmis grup oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Sener, antikor olmayan ve asisiz grupla karsi karsiya kalindiginda, virüsün ölümcül ve yogun bakima yatis oraninin daha yüksek olabilecegini söyledi.

Sener, asisiz gruptaki olgular oldukça ister istemez yogun bakima yatis, ölüm ve saglik sisteminde tikanma meydana gelecegini ifade etti.



“Türkiye’de bir kirmizi alarm durumu söz konusu degil”

Yapilan çalismalara göre, asilarin Omicron’a karsi antikor blokaji sagladiginin görüldügünü kaydeden Prof. Dr. Alper Sener, sözlerini söyle sürdürdü: “Yani mevcut asilarin Omicron varyantina yeterli seviyede bagisiklik sagladigini laboratuvar verilerine göre söyleyebiliriz. Ancak bu, sahada farkli olabilir. Çünkü bu daha çok teorik ve kismi pratik bir deney. Sahada baktigimizda, olgu sayisi arttikça hastaneye yatisin artabilecegini tahmin ediyoruz. Ölüm sayilari artabilir. Türkiye’deki asilama orani, çok Avrupa Birligi ülkesinden yüksek. Dolayisiyla hali hazirda Türkiye için Omicron varyanti için olaganüstü bir durum söz konusu degil. Bir kirmizi alarm durumu söz konusu degil ama bu önümüzdeki aylar içerisinde olmayacagi demek degil.”

Asi vurgusu

Türkiye’deki 6 Omicron varyanti vakasinin yayginlasmasi için ortalama 1,5-3 aylik bir zaman dilimi oldugunu dile getiren Sener, “Tahminen mart ayina kadar Avrupa Birligi ülkelerinde dolasan varyantlarin yüzde 70-75’i Omicron varyanti olacak. Dolayisiyla Türkiye’de de yüzde 70’e ulasmasi mart ayini bulabilir. Bizde asilanmamis popülasyonun bir an önce asilanmasi lazim. Çünkü asi, Omicron’a karsi koruyor. Üçüncü doz zamani gelmis olanlarin da üçüncü dozlarini olmasi gerekiyor. Hiç taviz vermememiz gereken konu ise maske, mesafe ve hijyen” ifadelerini kullandi. Sener, Izmir’in asilamada çok iyi bir noktada oldugunu, Omicron varyantlarinin 5’inin Izmir’de görülmüs olmasinin Izmirlileri tedirgin etmemesi gerektigini belirtti.

Prof. Dr. Sener, Izmir’deki örneklerin analiz için gönderilmesi sebebiyle bu varyantlarin Izmir’de 5 vaka olarak yansidigini kaydetti.

Kaynak: İHA