Misir Ve Suudi Arabistan'dan Bölgede Deniz Güvenliginin Korunmasi Vurgusu

Iki ülke, Basra Körfezi, Babu'l Mendeb Bogazi ve Kizildeniz'de seyrüsefer güvenligini baltalama girisimlerini kinadi.

Misir ve Suudi Arabistan, bölgede deniz seyrüsefer güvenligine zarar verecek her türlü girisime karsi koyma konusunda anlasti.

Misir Disisleri Bakani Samih Sükri ve Suudi Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan baskanliginda düzenlenen Takip ve Siyasi Istisare Komitesi toplantisina dair Misir Disisleri Bakanligi yazili açiklama yapti.

Açiklamaya göre toplantida deniz güvenliginin korunmasina vurgu yapan iki ülke, Basra Körfezi, Babu'l Mendeb Bogazi ve Kizildeniz'de seyrüsefer güvenligini baltalama girisimlerini kinadi.

Deniz güvenligine zarar verecek her türlü girisime karsi koyma konusunda anlasan iki ülke, seyrüsefer özgürlügünün saglanmasinin önemi ile bölgesel ve uluslararasi istikrara tehdit olusturan her türlü girisimin ele alinmasinin gerekliligine isaret etti.

Misir ve Suudi Arabistan Arap ülkelerinin iç islerine müdahale, istikrarlarini tehdit ve halklarinin çikarlarini baltalama girisimlerini reddetme ve bölgedeki terör örgütleriyle her türlü mücadeleyi sürdürme konusunda da anlasmaya vardi.

Iki ülkenin ayrica Arap Baris Girisimi ve uluslararasi kararlara dayanarak, baskenti Dogu Kudüs olan, 1967 sinirlarinda bagimsiz ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasinin gerekliligini beyan ettigi aktarilan açiklamada, taraflarin Libya'nin toprak bütünlügünün saglanmasi, seçimlerin planlan tarihte yapilmasi, yabanci güçler ile parali askerlerin ülkeden ayrilmasi hususlarinda mutabik oldugu kaydedildi.

Suudi Arabistan'in, Misir'in su güvenligine tam destek verdigi, bu nedenle Hedasi Baraji'nin doldurulmasi ve isletilme kurallari konusunda ilk firsatta baglayici bir yasal anlasmaya varilmasinin önemini vurguladigi ifade edildi.

Misir'in ise "ulusal güvenliginin ayrilmaz bir parçasi" olarak gördügü basta Suudi Arabistan'in ve Basra Körfezi bölgesinin güvenligi olmak üzere, ulusal güvenligini korumak için tüm faaliyetlerinde Suudi Arabistan ile dayanisma içinde oldugu aktarildi.

Kaynak: AA