Japonya Basbakani Kishida, Pekin Kis Olimpiyatlari'na Katilmayi Düsünmüyor

Japonya Basbakani Fumio Kishida, Subat ayinda gerçeklestirilecek olan Pekin Kis Olimpiyatlari’na katilmayi düsünmedigini açikladi.

Japonya Basbakani Kishida, Pekin Kis Olimpiyatlari'na Katilmayi Düsünmüyor
Çin’deki insan hakki ihlalleri nedeniyle birçok ülkenin diplomatik boykot uygulama karari aldigi Pekin Kis Olimpiyatlari’na iliskin Japonya’dan sürpriz bir karar geldi. Bugün Meclis oturumunda konuyla ilgili açiklamada bulunan Japonya Basbakani Fumio Kishida, Subat ayinda yapilacak Pekin Kis Olimpiyatlari’na katilmayi düsünmedigini söyledi.



Kishida daha önce Pekin Olimpiyatlari’na karsi uygulanan diplomatik boykota dair kararini, Japonya’nin ulusal çikarlarini ve çesitli konulari kapsamli bir sekilde ele aldiktan sonra vereceklerini ifade etmisti.

ABD boykot karari almisti

ABD hükümeti, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan haklari ihlalleri nedeniyle 4-20 Subat tarihlerinde gerçeklestirilecek olan Pekin Olimpiyatlari’na diplomatik boykot uygulama karari almis, boykotun ABD’li yetkililerle sinirli olacagi ve milli sporcularin oyunlara katilimini etkilemeyecegi belirtilmisti. Boykot kararina daha sonra Kanada, Ingiltere ve Avustralya da katilmisti.

Pekin Tokyo’dan destek bekliyor

Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Zhao Lijian, daha önce yaptigi açiklamalarda, sporun “siyasallastirilmasina” kesinlikle karsi olduklarini belirtmisti. Lijian Tokyo’dan gelebilecek boykot kararina karsi, "Çin, Japonya’ya geçtigimiz yaz Tokyo Olimpiyatlari’na ev sahipligi yapma konusunda tam destek verdi. Japonya’nin temel tutumu da ayni olmali" ifadelerini kullanarak Tokyo’dan destek istemisti.
Kaynak: İHA