DEÜ'de 'Yesil Dönüsüm'

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), üniversitelerin yesil alan ve sürdürülebilirlik bakimindan degerlendirildigi UI GreenMetric (Yesil Ölçüm) dünya siralamasinda gösterdigi hizli yükselisle dikkat çekti. Söz konusu listede, 2019 yilinda 460. sirada olan DEÜ, 2021 ise 165 sira birden yükselerek 295. siraya yerlesti. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, çevre konusunda harcadiklari çabanin karsiligini aldiklarini belirtti.

DEÜ'de 'Yesil Dönüsüm'
DEÜ, dünyanin seçkin üniversitelerinin yerleskelerinin yesil alan miktari ve sürdürülebilirlik bakimindan degerlendirildigi UI GreenMetric siralamasinda gösterdigi hizli yükselisle dikkat çekti. UI GreenMetric dünya siralamasinda 2019 yilinda 460, 2020’de ise 380. sirada yer DEÜ, 2021 yilinda ise 295. siraya yükseldi. DEÜ böylece son 2 yilda 165 sira birden yükselerek büyük bir basariya imza atti. Dokuz Eylül Üniversitesi, bu yil 956 üniversitenin degerlendirildigi listede Türk üniversiteleri arasinda da yükselisini sürdürdü. 2019 yilinda Türkiye genelinden katilim gösteren üniversiteler arasinda 20. sirada yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi, 2021 yilinda ise 73 üniversite arasinda 17. sirada yer aldi.

"Tesadüf degil"

Dokuz Eylül Üniversitesinin UI GreenMetric dünya siralamasinda kisa sürede 165 basamak birden yükselmesinin tesadüf olmadigini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Üniversitemiz, 2021-2022 akademik yili açilisimiza katilan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimiz Murat Kurum tarafindan örnek gösterilmis, ’iklim dostu üniversite’ hedefi için her türlü destegin verilecegi açiklanmisti. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak yesil üniversite hedefimiz için yogun çaba harciyoruz. Çalismalarimiz kapsaminda kisa sürede 15 yerleskemize ’Sifir Atik Belgesi’ kazandirdik. Çevre mühendisligi bölümümüzde çamurdan elektrik ve gaz ürettik. Yagmur hasadindan elde ettigimiz sulari tarimsal sulamada kullandik, yemekhanelerimizden çikan ürünleri gübre olarak degerlendirdik. Tinaztepe yerleskemizde elektrikli scooter baslattik. Yerleskelerimizin elektrik ihtiyacini karsilamak için GES kurulmasina yönelik çalismalarimiz ve ’Sifir Atik- Entegre Atik Yönetim Birimi’nin kurulmasi için faaliyetlerimiz devam ediyor. Doga ve çevre dostu uygulamalarimizi her geçen gün artiriyor, bilimsel çalismalarimiza devam ediyoruz. UI GreenMetric dünya siralamasinda gösterdigimiz hizli yükselis de dogru yolda oldugumuzu gösteriyor. Üniversitemizde net sifir emisyon hedefimize hizla yürüyor, elde ettigimiz basarida emegi geçen mensuplarimiza da tesekkür ediyoruz" diye konustu.



UI Greenmetric dünya siralamasi

UI GreenMetric dünya siralamasi, Endonezya Üniversitesinin 2010 yilinda baslattigi bir girisimi olarak biliniyor. Dünyanin seçkin üniversitelerinin yerleskelerinin yesil ve sürdürülebilirlik açisindan degerlendirildigi listede bu yil 956 üniversite yer aliyor. Üniversite yerleskelerinin altyapi, enerji, iklim degisikligi, geri dönüsüm, atik yönetimi, su kaynaklarinin kullanimi, ulasim ve egitim gibi alanlarda degerlendirildigi listede her alan için ayri puanlama yapiliyor. UI GreenMetric ile uluslararasilasmayi tesvik etmek, sürdürülebilirlik ve çevre bilinci olusturulmasi konusunda küresel farkindalik olusturulmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA