Akkuyu NGS'de Çalismalar Planlandigi Sekilde Devam Ediyor

Akkuyu Nükleer AS Üretim ve Insaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin: 'Rusya'dan su anda sadece reaktör ve türbin binasina ait ekipmanlar temin edilmektedir. Geri kalan tüm ekipman ve malzemeleri Türkiye'den almaya çalisiyoruz'

Akkuyu Nükleer AS Üretim ve Insaat Organizasyon Direktörü Denis Sezemin, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yil dönümünün, ülkenin son 10 yildaki en önemli olayi oldugunun bilincindeyiz. O yüzden bu görevi gururla üstlendik. 2023 yilinda sahamiza nükleer yakiti tedarik etmeye haziriz." dedi.

Sezemin, is insanlarinin katilimiyla bir otelde düzenlenen "Tedarikçi Semineri"nin ardindan gazetecilere açiklamada bulundu, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) insaatiyla ilgili sorulari yanitladi.

Insaat sürecinde 2021 yilindaki gelismeleri degerlendiren Sezemin, projenin hizli sekilde ilerledigini, dördüncü ünite için insaat çalismalarina baslandigini söyledi.

Sezemin, projedeki Türk ve Rus ekiplerin bu yil büyük isler gerçeklestirdigini anlatarak, "Bu yil mayis ayinda, birinci ünitenin reaktör kabini projede öngörülen yerine monte ettik. Ikinci ünitede de kor tutucunun montaji gerçeklestirildi. Bu da reaktör binasinin önemli bilesenlerinden biridir. Üçüncü ünitede de çalismalar aktif sekilde sürdürülmektedir. Bizi en çok gururlandiran olaylardan biri de dördüncü ünite için aldigimiz insaat lisansi. Bu lisansin alinmasindan sonra biz aktif bir sekilde çalismalarimiza devam edebilecegiz." diye konustu.

Insaat çalismalari kapsaminda 2022'de de büyük planlari oldugunu vurgulayan Sezemin, "2022 yilinin yaz aylarinda ikinci ünitenin reaktör kabini projede öngörülen yerine monte etmeyi planliyoruz. Önümüzdeki yilin bahar aylarinda da türbin ve reaktör binalarinin temel plakalarinin beton çalismalarina baslanacak. Su andaki önceligimiz tabii ki birinci ünite. Su anda asil insaat ve montaj çalismalari birinci ünitemizde sürüyor." dedi.

- "Çalismalar bizi önemli olaya daha da yakinlastiriyor"

Sezemin, birinci ünitede buhar jeneratörlerinin montajina hazirlandiklarini ifade ederek, "Bütün çalismalar 2023 yilinda gerçeklestirilecek olan önemli olaya bizi daha da yakinlastiriyor. Sahamizda projeye katilan, bütün uluslardan temsilciler bulunan ekibimiz, projenin hizli sekilde gerçeklestirilmesi için bütün güçlerini sarf etmektedir." diye konustu.

Nükleer enerjinin, sadece düsük karbondioksit emisyonuna sahip bir üretim olmadigini anlatan Sezemin, bunun iklim degisikliginin önlenmesine de büyük katki sundugunu dile getirdi.

Rus direktör Sezemin, Rusya'da yaklasik 40 güç ünitesinin isletildigi bilgisini vererek, söyle konustu:

"Rusya'daki 40 ünitenin isletilmesi yilda 100 milyon ton karbondioksit emisyonunu önlemektedir. Bu da yilda 57 milyon aracin emisyonuna es degerdir. Su anda insa ettigimiz Akkuyu NGS, yilda 17 milyon ton karbondioksit emisyonunu önleyecek. Bu da küresel isinmaya karsi mücadeleye büyük bir katkidir. Nükleer enerji sektörü, mevsimlere bagli degildir. Nükleer enerji santrallerindeki üretim günese, rüzgara, iklimin bir sartina bagli degildir. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti nükleer santral sayesinde sadece karbondioksit emisyonunu engellemekle, önlemekle kalmiyor, ayrica istikrarli bir sekilde enerji üretimine de ulasmis oluyor."

- 2023 hedefi

Ilk reaktörün devreye alinmasinin planlandigi 2023 yilinin Türkiye için öneminin bilincinde olduklarini belirten Sezemin, sunlari kaydetti:

"2010 yilinda yapilan hükümetler arasi anlasmaya göre ilk ünitenin, insaat lisansi alindiktan 7 yil sonra elektrik üretimine geçmesi gerekiyor. Birinci güç ünitesinin insaat lisansini 2018 yilinin nisan ayinda aldik. Dolayisiyla hükümetler arasi anlasmaya göre birinci ünitenin devreye alinmasinin 2025 yilinda gerçeklestirilmis olmasi gerekiyor. Devlet baskanlarinin talimatlarini göz önünde bulundurarak biz birinci ünitenin devreye alinmasini 2023 yilina çektik. 2023 yilinin Türkiye için ne kadar önemli bir tarih oldugunun bilincindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yil dönümünün, ülkenin son 10 yildaki en önemli olayi oldugunun bilincindeyiz. O yüzden bu görevi gururla üstlendik. 2023 yilinda sahamiza nükleer yakiti tedarik etmeye haziriz."

Sezemin, Akkuyu NGS projesinin toplam yerellestirme potansiyelinin 5,9 milyar dolar oldugunu belirterek, "Rusya'dan su anda sadece reaktör ve türbin binasina ait ekipmanlar temin edilmektedir. Geri kalan tüm ekipman ve malzemeleri Türkiye'den almaya çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

- Is kazalari detayli sekilde arastiriliyor

Sezemin, bir gazetecinin is kazalariyla ilgili sorusunu söyle yanitladi:

"Insaat sahasinda direkt olarak yaklasik 9 bin isçi çalismaktadir. Her üretim yerinde, insaat sahasinda oldugu gibi ufak tefek is kazalari meydana geliyor. Ancak projenin sahibi, gelecekte de isletmecisi olan Akkuyu Nükleer AS, sahadaki islerin gerçeklestirilmesi esnasindaki is kazalarinin önlenmesi ve güvenlik kurallarinin uygulanmasinin saglanmasina büyük önem vermektedir. Bizler, meydana gelen bütün is kazalarinin her birini detayli sekilde arastiriyoruz, sorusturmalar yapiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden temsilcilerin de katilimiyla gerekli çalismalari gerçeklestiriyoruz. Meydana gelen bütün is kazalariyla ilgili bilgileri paylasiyoruz."
Kaynak: AA