Tazelenme Üniversitelerinde 5 Bin 665 Yasliya Egitim Veriliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik: 'Ülkemizde uygulanan bu özgün egitim modelinin tanitilmasi ve bu konuda farkindalik olusturulmasi, aktif ve saglikli yaslanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor'.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, 2021 yili itibariyla 6 Tazelenme Üniversitesi'nde toplam 5 bin 665 yasliya egitim verildigini belirterek, "Ülkemizde uygulanan bu özgün egitim modelinin tanitilmasi ve bu konuda farkindalik olusturulmasi, aktif ve saglikli yaslanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor." ifadesini kullandi.

Bakan Yanik, yaptigi açiklamada, tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de 65 yas üzeri nüfusun toplam nüfusa oraninin gözle görülür sekilde arttigini, 2014'te yüzde 8 olan 65 yas ve üzeri nüfusun 2020'de yüzde 9,1'e yükseldigini belirtti.

Geçen yil sonu itibariyla 8 milyona yakin 65 ve üzeri yaslarda vatandasin bulundugunu aktaran Yanik, "Nüfus tahminlerine göre yasli nüfus oranimizin 2025 yilinda yüzde 11, 2030 yilinda yüzde 12,9 olmasi öngörülmektedir. Bu tablo, neden yaslanma konusunda etkili politikalar içeren bir vizyona sahip olmamiz gerektigini çarpici bir sekilde anlatmaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

- "8 üniversite ile daha protokol asamasina geldik"

Nüfusu genç ya da yasli diye kategorize etmek yerine, "dinamik nüfus" olarak tanimlamayi hedeflediklerini vurgulayan Yanik, "Bu nedenle aktif ve saglikli yaslanmayi önemli buluyor, çalismalarimizi bu yönde sekillendiriyoruz. Büyüklerimizin toplumsal yasama aktif katilarak sosyal, kültürel ve ekonomik haklarindan taviz vermeden hayatlarini idame ettirmeleri için politikalar gelistiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Bakan Yanik, aktif yaslanma ve hayat boyu ögrenme çerçevesinde uluslararasi alanda üçüncü yas üniversitesi olarak bilinen, yasli bireylere yönelik yüksekögretim programlarinin 2016'da Antalya Akdeniz Üniversitesi öncülügünde 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi adi altinda uygulamaya konuldugunu hatirlatarak, projenin egitim programi haklarinin ise 25 Mayis'ta imzalanan is birligi protokolü ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligina devredildigini aktardi.

60+ Tazelenme Üniversitesi Projesinin yayginlasma sürecinin devam ettigini bildiren Yanik, sunlari kaydetti:

"Proje kapsaminda 2021 yili itibariyla Akdeniz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Mugla Sitki Koçman Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Kibris Girne Üniversitesi olmak üzere 6 üniversitede toplamda 5 bin 665 yaslimiza egitim veriliyor. Geçtigimiz günlerde, 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesinin yayginlasma süreci kapsaminda Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ile protokol imzaladik. 2021-2022 ögretim yili için de 8 üniversite ile daha protokol asamasina geldik. Tazelenme üniversitelerini insallah tüm üniversitelerimizde yayginlastiracagiz.

Ülkemizde uygulanan bu özgün egitim modelinin tanitilmasi ve bu konuda farkindalik olusturulmasi, aktif ve saglikli yaslanma vizyonumuz perspektifinde büyük önem arz ediyor. Çünkü inaniyoruz ki ögrenmek, ögretmek, bu meraki diri tutabilmek aslinda her yasin bir gerekliligi. Üniversite kampüslerinde egitim gören genç kusaklarin, 60+ Tazelenme Üniversitesi'nde egitim gören ileri yastaki bireylerle ayni ortamda bulusmasi ile kusaklararasi dayanismayi artirmak, onlarin bilgi ve tecrübelerinden yararlanmalarini saglamak da egitimin hedefleri arasinda yer aliyor."

- Tazelenme Üniversitesi nedir?

60+ Tazelenme Üniversitesi, kampüslerin belirledigi çerçevede teorik, uygulamali dersler, laboratuvar çalismalari, seminer, atölye çalismasi gibi derslerden olusan 4 yillik bir yetiskin egitim modelinden olusuyor. Yas grubu esneklik göstermekle birlikte genel olarak 60 yasini dolduran her birey 60+ Tazelenme Üniversitesine basvurabiliyor.

Gönüllülük esasina dayanan sosyal sorumluluk projesi olarak baslatilan tazelenme üniversitelerinde ücretsiz hizmet veriliyor. Tazelenme üniversiteleri ile ileri yastaki bireyleri bu dönemin biyolojik, sosyolojik ve psikolojik yönden getirecegi durumlara hazirlamak amaçlaniyor.
Kaynak: AA