Piyasalar Fed'in Faiz Kararini Bekliyor

Küresel piyasalarda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina iliskin gelismeler ve enflasyonist endiselerle karisik bir seyir izlenirken, gözler bu aksam açiklanacak ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) kararlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in basin toplantisina çevrildi.

Kovid-19 salgininda Omicron varyantina iliskin endiseler, pay piyasalarini baskilamaya devam ediyor. Yapilan bazi arastirmalar, asilarda Kovid-19'un diger varyantlarina karsi yüzde 80'in üzerinde olan koruma oraninin Omicron'da önemli ölçüde geriledigini gösterirken, ABD'li ilaç firmasi Pfizer ise Omicron'a karsi gelistirilen antiviral ilacin yüzde 89 etkili oldugunu açikladi. Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) de Omicron'un diger varyantlara kiyasla daha hafif semptomlar göstermesinin salginin bitecegi anlamina gelmedigi ve alarmda olunmasi gerektigi uyarisinda bulundu.

Salginin seyrine dair haber akisi her ne kadar gündemin üst siralarinda yer almaya devam etse de yatirimcilarin odaginda bugün Fed'in dün baslayan Açik Piyasa Komitesi (FOMC) toplantisindan çikacak kararlar ve sonrasinda Powell'in açiklamalari bulunuyor.

Analistler, Fed'in faiz oranlarinda bir degisiklige gitmesinin beklenmedigini belirterek, ancak yaklasik 40 yilin en yüksek seviyesine ulasan enflasyon ve rekor seviyedeki üretici fiyatlari karsisinda bankanin geçen ay açikladigi tahvil alimlarinin azaltilmasini hizlandirabilecegini söyledi.

Sözle yönlendirmeler konusunun daha fazla önem kazandigi yilin son toplantisinda, Powell'in sahin tutumunu sürdürüp sürdürmeyecegi ve 2022 faiz patikasina dair bir ipucu verip vermeyeceginin kritik olacagini vurgulayan analistler, karar ve açiklamalarin piyasalarda oynakligi artirabilecegini kaydetti.

Makroekonomik veri tarafinda dün ABD'de açiklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kasimda aylik yüzde 0,8 yükselirken, yillik bazda ise yüzde 9,6 artisla rekor seviyeye çikti. ÜFE'deki yükseliste devam eden arz kisitlari etkili olurken, veri sonrasi enflasyon endiseleri ve para politikalarinda daha hizli sikilasma beklentileri New York borsasina satis getirdi. Dow Jones endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,75 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,14 deger kaybetti. Kararsiz bir seyrin hakim oldugu tahvil piyasasinda ise dün ABD'nin 10 yillik tahvil faizi yüzde 1,44'ten kapanmasinin ardindan bugün yatay seyrediyor. Dün 96,6 ile son bir haftanin en yüksek seviyesini test eden dolar endeksi de bugün 96,5 ile yatay hareket ediyor. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin, Fed öncesi yeni güne pozitif basladigi görülüyor.

Avrupa tarafinda, Kuzey Akim 2 Dogal Gaz Boru Hatti'nin isletme ruhsati alamayabilecegi haberleriyle yeniden yükselise geçen vadeli dogal gaz kontratlari dün 120 avroyu asti. Enflasyon endiselerini tetikleyen dogal gaz fiyatlarindaki artisin yani sira artan Kovid-19 vaka sayisina yönelik endiseler, teknoloji hisseleri öncülügünde pay piyasalarina satis getirdi. Bu gelismelerle, dün Avro Bölgesi'nde sanayi üretiminin ekimde yillik yüzde 3,3 ile beklentilerin üzerinde artmasina karsin Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,08, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,69 geriledi. Avro/dolar paritesi dün yüzde 0,3 azalisla 1,1255'ten kapanmasinin ardindan bugün yatay seyrediyor. Avrupa endeks vadeli kontratlari ise Fed öncesi yeni güne alicili basladi.

Asya tarafinda Çin'de borç çevirme problemleri ve politika yapicilarin açiklamalari gündemi mesgul etmeye devam ederken, bugün açiklanan verilere göre ülkede kasimda sanayi üretimi yillik yüzde 3,8 artisla beklentileri asti. Ayni dönemde Çin'de perakende satislar ise yüzde 3,9 yükselisle piyasa tahminlerinin gerisine kaldi. Öte yandan ekonomideki gelismeler karsisinda Çin Merkez Bankasi piyasaya orta vadeli krediler araciligiyla 500 milyar yuan likidite enjekte etti.

Bu gelismelerle Fed'in faiz karari öncesinde Asya borsalarinda karisik bir seyir izlendi. Kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 azalisla, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise yüzde 0,1 yükselisle seyrediyor.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,68 deger kazanarak 2.157,74 puanla tüm zamanlarin en yüksek seviyesinden kapandi. Dolar/TL ise dün yüzde 4,1 artisla 14,3986'dan kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 14,4550 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, enflasyonist baskilar ve Omicron varyantina iliskin endiselerin gündemde kalmaya devam ettigini belirterek, Fed'in faiz karari ve ekonomiye yönelik projeksiyonlari öncesi küresel pay piyasalarinda temkinli bir seyir izlenebilecegini söyledi.

Bugün veri gündeminin yurt içinde sakin oldugunu, yurt disinda ise ABD'de New York Fed aktivite endeksi ile perakende satislarin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 2.200 ve 2,250 puanin direnç, 2.070 seviyesinin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Ingiltere, kasim ayi TÜFE ve ÜFE

11.00 Türkiye, kasim ayi bütçe dengesi

16.30 ABD, aralik ayi New York Fed Aktivite Endeksi

16.30 ABD, kasim ayi perakende satislar

22.00 ABD, Fed'in faiz karari

22.30 ABD, Fed Baskani Powell'in konusmasi

Kaynak: AA