Kurakliktan Etkilenen Gediz Nehri'nin Debisi Yagislarla Yükseldi

Ege Bölgesi'nde geçen yaz kuraklik nedeniyle bazi bölümleri kuruyan Gediz Nehri, geçen hafta etkili olan yagislarla eski günlerine döndü.

Kütahya, Usak, Manisa ve Izmir'den geçtikten sonra denize dökülen, verimli Ege ovalarinda yaklasik 1 milyon 200 bin dekar arazinin sulamasinda kullanilan Gediz Nehri'nin debisindeki yükselis üreticiyi sevindirdi.

Manisa Ziraat Odalari Il Koordinatörü Abdullah Senol, AA muhabirine, 2 yildir bölgede etkili olan kuraklik nedeniyle Gediz Nehri'nin bazi bölümlerinin yaz aylarinda tamamen kurudugunu hatirlatti.

Üreticinin kaygili günler geçirdigini anlatan Senol, "Son bir haftadir Ege Bölgesi ve özellikle de Manisa'ya düsen yagislarla nehrimiz eskisi gibi yogun sekilde akmaya basladi. Insallah bu yagmurlar devam eder, hem ülkemizde hem de bölgemizdeki kurakligimiz son bulur." dedi.

Nehir üzerinde bulunan ve geçen yaz kuruma noktasina gelen Marmara Gölü'nde de su seviyesinin yükselmesi için Ahmetli ilçesindeki regülatörden su salinmasini istediklerini ifade eden Senol, söyle konustu:

"Çiftçilerimize her zaman duyurumuzu yapiyoruz. Bu sikintili günlerimizde suyumuzu idareli kullanalim. Devlet destegi olan damlama sulama sistemine geçelim. Bölgemizde damlama sulamaya geçis yüzde 60 civarinda. Çiftçilerimiz bu yönde genel olarak duyarlilar ama kalan kisminin da arazilerini hizla damlamaya dönüstürmesini bekliyoruz."

Kaynak: AA