Kocaeli'de Üzerine Demir Kapi Devrilerek Ölen Çocugun Ailesi Saniklara Verilen Cezaya Itiraz Edecek

Kapiyi yapan firma sahibi ile isin kabulünü gerçeklestiren komisyonun 3 üyesine 2 yil 1 ay ile 3 yil 4 ay arasinda degisen oranda verilen hapis cezasinin adli para cezasina çevrilmesine tepki gösteren çocugun ailesi karari üst mahkemeye tasiyacak.

Kocaeli'nin Derince ilçesinde, okul bahçesinde üzerine sürgülü demir kapi devrilen ilkokul ögrencisi Mehmet Ali Isler'in ölümüne iliskin yargilanan 9 saniktan 4'üne verilen hapis cezasinin adli para cezasina verilmesine çocugun ailesi tarafindan itiraz edilecek.

Kocaeli 9. Asliye Ceza Mahkemesinde 25 Kasim'daki karar durusmasinda, mahkeme heyeti, "taksirle öldürme" suçunu isledigi gerekçesiyle kapi yapim isini üstlenen firma sahibi H.E. ile kapi yapim isinin kabulünü yapan komisyon üyeleri T.T. ve K.Y'ye 3 yil 4'er ay, M.D'ye ise 2 yil 1 ay hapis cezasi verdi.

Heyet, saniklarin hapis cezalarini adli para cezasina çevirerek, 24 esit taksitte tahsil edilmesine hükmetti.

Diger saniklar A.C, U.E, V.A, T.A, M.Y. ise üzerlerine atili suç yönünden taksirlerinin bulunmamasi nedeniyle beraat etti.

- Baba Isler: "Verilen karari yeterli bulmadik"

Baba Selahattin Isler, mahkemenin kararina iliskin gazetecilere, ceza almasini bekledikleri ögretmenlere ceza verilmemesi, firma sahiplerine verilen cezanin da paraya dönüstürülmesi kararini yeterli bulmadiklarini söyledi.

Böyle bir karari beklemediklerini dile getiren Isler, "Bu bizi daha çok yaraladi ve derinden sarsti." dedi.

Isler, kararin üst mahkemeye tasinacagina deginerek, gereken cezanin verilmesini beklediklerini kaydetti.

Kazanin ardindan psikolojilerinin bozuldugunu aktaran Isler, "Hala tedavi görüyoruz, psikolojimiz, dengemiz bozuldu, travma yasiyoruz. Yani yasamiyoruz su an. Bir oglum daha var, 6 yasina girdi. Okula göndermedim, korkuyoruz, emanet edemiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ailenin avukati Hüseyin Keles de Mehmet Ali Isler'in öldügünde 7 yasinda oldugunu, ailesinin 3 yildir adliye koridorlarinda adalet aradigini anlatti.

Kararin vicdanlari yaraladigini aktaran Keles, "Kapinin yapimindan sorumlu, ihaleyi alan sirketin sahibi en fazla cezayi aldi, 3 yil 4 ay gibi göstermelik bir ceza alirken, bu yetmezmis gibi bu ceza paraya çevrildi. 24 bin liraya çevrilip, 24 takside bölündü. Bunun disinda ceza almasini bekledigimiz, okulun kapisini kapali tutmasi gereken nöbetçi ögretmen, okulun güvenliginden sorumlu olmasi gereken müdür maalesef beraat karari aldi. Kamera kayitlarinda, çocuklarin her gün kapiyla oynadigi ve araç giris-çikis kapisi oldugu ortadayken ögretmen ve okul müdürü bir ödül gibi ceza almadi. Bu hukuksuz karara karsi, karari üst mahkemeye tasiyacagiz ve istinaf mahkemesinden bekledigimiz ve gerçekten hukuka uygun, bir nebze olsun bu ailenin yüregine su serpecek bir kararin çikacagina inaniyoruz." ifadelerini kullandi.

- Iddianameden

Derince'deki Turgut Reis Ilkokulunda 4 Ekim 2018'de sürgülü giris kapisinin rayindan çikarak üzerine devrildigi ilkokul ögrencisi Mehmet Ali Isler, yarali olarak kaldirildigi Derince Egitim ve Arastirma Hastanesi'nde hayatini kaybetmisti.

Olaya iliskin Kocaeli Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, okul müdürü U.E, nöbetçi ögretmen T.A, müdür yardimcisi V.A, Milli Egitim Müdürlügünde ihale kabul komisyonunda görevli T.T, A.C, M.D, K.Y. ile demir kapinin yapim isini üstlenen firmanin sahibi H.E, kapiyi yapan M.Y. hakkinda "taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan cezalandirilmalari talep ediliyordu.
Kaynak: AA