KKTC'nin Yerli Otomobili GÜNSEL Londra'daki Uluslararasi Otomotiv Fuarinda Yer Aldi

Yakin Dogu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel: “GÜNSEL’in tasarimi, mühendisligi tamamen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne ve Türk dünyasina aittir'

Yakin Dogu Üniversitesi tarafindan tasarlanan, gelistirilen ve üretilen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ilk yerli otomobili GÜNSEL, Ingiltere’nin baskenti Londra’da otomobil severlere tanitildi.

KKTC’de gelistirilen yüzde 100 elektrikli otomobil markasi GÜNSEL’in ilk modeli B9, Londra’da düzenlenen Elektrikli Araçlar Fuari'nda (London Ev Show) yer aldi.

Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde olusturulan “Yakin Dogu Olusumu” girisimiyle 2016 yilinda çalismalarina baslanan adanin ilk yerli otomobili GÜNSEL, fuarin girisinde dünyaca ünlü TESLA’nin araçlarinin tam karsisinda konumlandirildi.

Yakin Dogu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Prof. Dr. Irfan Suat Günsel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, GÜNSEL'in KKTC, Türkiye ve Türk dünyasi için yepyeni firsatlar sunacagini söyledi.

Günsel, “GÜNSEL 50 yillik bir hayalin ürünü. Kurucu Rektörümüz Suat Günsel’in çocukluk hayali. Bu hayali biz 200’ün üzerinde mühendis ve tasarimci ile 5 yillik bir emegin sonunda gerçeklestirdik.” dedi.

Aracin pek çok parçasinin Türkiye’deki tedarikçilerden saglandigini aktaran Günsel, 40’in üzerinde ülkeden 800 tedarikçi ile çalisildigini belirtti.

Yerli otomobil çalismalarinda elde edilen basari nedeniyle dünyanin ilgisinin adaya yöneldigine isaret eden Günsel, “GÜNSEL’in tasarimi, mühendisligi tamamen Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ne ve Türk dünyasina aittir.” diye konustu.

- "Kartlar yeniden dagitiliyor"

Otomotiv sektörünün son dönemde küresel bazda büyük bir degisim ve dönüsümden geçtigini vurgulayan Günsel, “Elektrikli otomobillerde kartlarin yeniden dagitildigi, oyunun tekrar basladigi bir dönemdeyiz. Bu açik kapidan biz de KKTC olarak, tüketen degil üreten olarak dünyaya katma deger yaratan bir ülke olmayi hedefledik.” ifadelerini kullandi.

Günsel, otomobilin 2022’nin son çeyreginde Lefkosa’da Yakin Dogu Üniversitesi bünyesinde kurulan Tekno Park bünyesinde seri sekilde üretilmesinin planlandigini söyledi.

Üretim hacmi hedeflerini de paylasan Günsel, “Ilk 20 bin (araç) ile üretime çikacagiz. Bunu talebe ve pazara göre artirmayi hedefliyoruz.” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA