Karadeniz'de Orman Ve Bahçe Yanginlarina Dikkat

Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi, orman ve bahçe yanginlarina karsi vatandaslari uyardi.

Karadeniz'de Orman Ve Bahçe Yanginlarina Dikkat
Bu konuda yapilan açiklamada, vatandaslarin bahçelerinde temizlik amaciyla yaktigi atesin yanginlarin baslica sebepleri arasinda oldugu belirtildi. Açiklamada, lodosla birlikte ufak bir kivilcimin önüne geçilemeyecek büyük kayiplara neden olacagina dikkat çekildi.

Acil durumda tek numara 112

Yapilan açiklamada su bilgiler eyer verildi:

“Yanginla karsilasildiginda panik yapmak yerine vatandaslarin bilinçli davranarak 112 acil çagri numarasini arayarak bilgi vermeleri gerekiyor. Vatandaslarin ormanlarda, tarim arazisi vb. yerlerde ates yakmamasi, yaktiklari durumda ise o atesi söndürdükten sonra üstüne kum ya da toprak atarak kivilcimin çevreye siçramasini önlemeye dikkat etmesi gerekiyor.

Iklim degisikligi ve kurakliga neden olabilecek orman ve bahçe yanginlarina karsi alinmasi gereken önlemler ise su sekilde siralandi:

- Ormanlara cam ve cam kiriklari atilmamali. Cam, günes isigini bir büyüteç gibi çimenlere çeker. Çimenler tutusarak çimenlerin alevlenmesine, yanginin olusmasina neden olacaktir.

- Mangal küllerini sogutmadan dökmemeliyiz çünkü kuru otlar vb. tutusabilir.

- Sigara izmariti yanik olarak atilmamali çünkü sigara izmariti çimenleri, kuru otlari vb. yakar ve yangin olusur.

- Orman içinde veya bitisigindeki tarlalarda temizlik veya baska maksatlarla, istenmeyen otlari veya tarla anizini kesinlikle yakmamaliyiz.

- Gece aydinlatma için ormanda atesle dolasilmamalidir.

- Eglence veya gösteri için ormanda atesle bir seyler yapilmamali ve ates yakilmamalidir.

- Yabani hayvanlari uzaklastirmak maksadiyla ates yakilmamalidir.”
Kaynak: İHA