Kandil'in Sifreleri Çözüldü Açiklamasi Bombalara Bagli Cep Telefonlari Sinir Ötesinden 37 Kez Arandi

15 Temmuz Demokrasi Otogari’nda nisan ayinda bölücü terör örgütü PKK/YPG’ya bagli hücre tarafindan sivilleri hedef alan saldiri girisiminin sifreleri çözüldü.

Kandil'in Sifreleri Çözüldü Açiklamasi Bombalara Bagli Cep Telefonlari Sinir Ötesinden 37 Kez Arandi
Kandil’in talimatiyla Suriye’nin Kamisli bölgesinden gönderilen 4 kilo 707 gram agirligindaki bombalar imha edilirken, patlayicilara bagli 4 ayri telefon hatti Irak’in kuzeyindeki Kandil kampindan ve Suriye’nin kuzeydogusundaki Kamisli’dan 37 kez arandigi, ancak frekans bogucu (jammer) cihaz sayesinde sinyal düsmeyen tuzaklarin harekete geçmedigi ve fünyeyi ateslemedigi ortaya çikti.

28 Nisan 2021 tarihinde Covid-19 salgini nedeniyle ülke genelinde ilan edilen 3 haftalik sokaga çikma kisitlamasina sayili saatler kala, kentin en yogun oldugu sehirlerarasi ulasim merkezindeki kalabaligi hedef alan PKK/PYD’nin kirli plani güvenlik birimlerince çökertilmisti. Saldiri girisiminin arka plani aydinlatilirken, desifre edilen dijital materyallerdeki bulgulara göre büyük bir facianin esiginden dönüldügü ortaya çikti. O tarihlerde güvenlik unsurlarinca, 15 Temmuz Demokrasi Otogari ve çevresinde Covid-19 önlemleri denetimi sirasinda süphelenilen Ramazan A. (25) ile Ibrahim Z. (27), polis unsurlarini görünce sigara paketlerine gizlenmis içinde 4 kilo 707 gram agirliginda PETN türü patlayici bulunan spor çantayi bir otomobilin altina atip kaçmis, yasanan kovalamaca sonucu her iki zanli yakalanarak gözaltina alinmisti. A. ve Z.’ye “kuryelik” yaptirdigi ileri sürülen 39 yasindaki Yasar S. de ayni gece Bakirköy’de Terörle Mücadele Polisince gözaltina alinmisti.

Tasidiklari çantada ‘silah’ oldugunu zannettiklerini ifade eden saniklarin, terör örgütü PKK/YPG üyesi Esat K.’nin Suriye’den verdigi talimat ile hareket ettikleri, illegal yollarla yurda getirilen patlayici maddelerin terminaldeki eylemde kullanilmasinin tasarlandigi belirlendi.

Örgütün yeni yöntemi, suça karismamis kisileri intihar eyleminde kullanmak

Eylemin Kandil’de tasarlanip Suriye’nin kuzeydogusundaki Kamisli’da sekillendigi ortaya çikarken, kirli planin kodlari istihbarat birimlerince tek tek çözüldü. MIT ve TSK unsurlarinca Irak ve Suriye topraklarinda yürütülen operasyonlarda sözde lider kadrosuna vurulan agir darbe PKK içinde kaos olustururken, giderek köseye sikisan örgütün tepe kadrosu, sansasyonel eylem için alt kadrolara baski üstüne baski uyguladi. Iste tam da burada örgütün Suriye kolu PYD/YPG devreye girdi. Eylem için kullanilacak 4 kilo 707 gram PETN tipi patlayici, Kamisli kentinde PYD/YPG kamplarindan Esat K. tarafindan temin edilerek hazir hale getirildi.

Dag kadrolarinca hazirlanip düzeneklerle kurulan bu bombalar illegal yollarla Sanliurfa’nin sinir ilçesi Suruç’tan yurda sokuldu.

Iddiaya göre, dag kadrosundaki hücre, planlanan eylemi polisiye sorusturmalara adi karismamis ve GBT’ye takilmayacak kisilerden seçti. O patlayicilar ve saldirinin yöntemi, Kamisli’daki PKK/YPG’li Esat K. tarafindan “cezaevi arkadasi” olarak ifade edilen Istanbul’daki Yasar S.’ye aktarildi. Halkin yogun olarak seyahate çiktigi tarihe göre planlanan eylem için 15 Temmuz Demokrasi Otogari hedef seçildi. Bombalar kirsaldan Türkiye’ye sokulduktan sonra PKK/YPG üyesi Esat K., Yasar S.’yi arayarak ilk etapta sirt çantasinin Harem Otogari’na gönderildigini aktardi. Patlayici dolu çantanin daha sonra Fatih Aksaray’da bir adreste oldugu ifade edildi. Esat K.’nin temasa geçtigi Yasar S., hemen Ramazan A. ile Ibrahim Z.’ye ulasarak Fatih Aksaray’da kendisine ait içinde “emanet” oldugu ileri sürülen bir çanta oldugunu, kendisinin karantinada oldugunu ifade ederek o çantayi sehirler arasi otobüs terminaline götürmelerini istedi.

Devreye sokulan frekans karistirici cihaz telefonlari kilitledi

28 Nisan’da içi bomba dolu çantayi Fatih’ten alan kuryeler, 15 Temmuz Demokrasi Otogari’na gitmek üzere yola çikti. Taksiye binen kuryeler, terminal çevresine geldiklerinde polisi görünce panige kapilarak çantayi bir otomobilin altina atip kaçmaya basladi.

Polis, kaçan 2 süphelinin pesinden giderek failleri yakaladi. Gözaltina alinan bombaci 2 kurye gözaltina alinirken, araç altina atilan sirt çantasi için bölgeye Olay Yeri Inceleme Sube Müdürlügü ile Bomba Inceleme ve Imha Sube Müdürlügü ekipleri sevk edildi. Bu sirada devreye sinyal bogucu jammer cihazlari sokularak genis güvenlik önlemi alindi. Otomobilin altina atilan çanta, güvenlik birimlerince titizlikle incelendi. Yapilan kontrollerde çantada 4 kilo 707 gram agirliginda PETN türü patlamaya hazir, 4’ü cep telefonu düzenekli uzaktan kumandali, 2’si zaman ayarli toplam 6 ayri patlayici oldugu tespit edildi. Patlayicilarin 2’si zaman ayarli, dördü ise fünyelerin uzaktan kumandali ve telefonlara bagli oldugu saptandi. Suriye’den yurda sokuldugu belirlenen patlayicilar genis güvenlik önlemi altinda Bomba Imha Uzmanlarinca etkisiz hale getirilirken, yakalanan Ramazan A. ve Ibrahim Z. isimli iki kurye sorgulanmak üzere Istanbul Terörle Mücadele Subesine götürüldü. Sorusturmayi derinlestiren polis, eylemin arkasindaki asil failleri ulasmak için çok yönlü çalisma gerçeklestirdi. Bu kapsamda A. ve Z.’ye patlayicilari tasitan ve onlari “kurye” olarak kullanan Yasar S. ise ayni gece Bakirköy’de yakalanarak gözaltina alindi.

Sinirin diger tarafindan 37 kez arandi

Bombalara baglanan cep telefonlarinin geçmise dönük HTS ve baz verdigi istasyonlar mercek altina alindi. Yapilan incelemelerde çarpici detaylara ulasildi. Bes kiloya yakin patlayicilara bagli 4 cep telefonu düzeneginin, Irak’in kuzeyindeki Kandil’den ve örgütün Suriye kolu PYD/YPG kontrolündeki Kamisli’dan arka arkaya 37 kez arandigi anlasildi. Söz konusu telefonlarin desifre edilen baz kayitlarina göre bomba düzeneklerindeki telefonlara takili hatlarin, biri ‘Thuraya’ adli uydu hatti, digeri Irak’ta kullanilan ‘Asiacell’ ve ‘Korek’ ile Suriye’de faaliyet gösteren “MT” ve ‘SYR-2’ gibi bölgede aktif kullanilan yerel bazli GSM operatörlerine kayitli hatlardan 37 kez arandigi tespit edildi. Ancak söz konusu hatlardan aranan bombaya bagli tuzakli telefonlarin, emniyet birimlerince patlayicilar imha edilirken devreye sokulan sinyal kesici cihazlar sayesinde kilitlendigi ve fünyeyi harekete geçiren düzenegi devre disi birakarak büyük bir facianin önüne geçildigi anlasildi.

Sorusturma dosyasina yansiyanlar:

Öte yandan sorusturma dosyasina yansiyan ifadelere göre süpheli Ibrahim Z.’nin “Yakalanmamiza sebep olan çantanin içerisinde bomba malzemesi oldugunu bilmiyordum” dedigi, Ramazan A. ile Ibrahim Z.’yi ‘kurye’ olarak kullanan Yasar S.’nin ise Kamisli’daki Esat K.’yi suçlayarak “Cezaevinden arkadasim Esat K. ‘Harem’de bir emanetim var, onu alabilir misin’ dedigini, emanetin silah oldugunu söyledigini, sonrasinda Ibrahim Z.’yi arayarak emaneti almasini istedigini söyledigi ögrenildi. Söz konusu emanetin silah oldugunu sandigini belirten Yasar S.’nin, “Beni, Ibrahim Z. ve Ramazan A.’yi bilinçsizce kandiran Esat K.’dir. Bu isi sadece para kazanmak amaçli silah oldugunu düsünerek yaptim” dedigi anlatildi.
Kaynak: İHA