Italya Basbakani Draghi, AB Liderler Zirvesi'ndeki Önceliklerini Siraladi Açiklamasi

'Omicron varyantinin ortaya çikisi, tehlikeli mutasyon riskini önlemek için bulasmayi engellenmenin önemini gösteriyor. Asiyi herkese ulastirana dek gerçek anlamda korunmayacagiz' '(Enerji fiyatlarindaki artis) Eger fiyat egilimi istikrara kavusmazsa daha fazla kaynak eklemeye haziriz' 'Ukrayna’nin egemenligine ve toprak bütünlügüne destegimizi oy birligiyle yeniden göstermemiz gerekiyor' 'Yasal göç kanallarini güçlendirmemiz gerekiyor çünkü bunlar toplumumuz için bir tehdit degil, bir kaynagi temsil ediyor. Ayni zamanda AB, geri kabul anlasmalarini müzakere etmek, uygulamak, gönüllü geri dönüsleri hizlandirmak için daha fazlasini yapmalidir'

Italya Basbakani Mario Draghi, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni varyanti Omicron'un, mutasyon riskini önlemek için bulasmayi engellemenin önemini gösterdigini, bu nedenle asiyi herkese ulastirmadan korunamayacaklarini söyledi.

Brüksel'de yarin baslayacak Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi öncesinde Italyan parlamentosunun alt kanadi Temsilciler Meclisine hitap eden Draghi, söz konusu zirvede, liderlerle Kovid-19 salgini, enerji fiyatlari, AB'nin ortak savunmasi, göç konusu, Belarus ve Ukrayna ile iliskileri görüseceklerinin bilgisini verdi.

Draghi, Kovid-19'un Omicron varyantinin simdiye kadar var olanlar arasinda en bulasicisi oldugunu ifade ederek, Italya'da vaka görülme sikliginin düsük olsa da artis egiliminde oldugunu belirterek vatandaslarin salgin tedbirlerine uymaya devam etmesini istedi.

Basbakan Draghi, yaklasan Noel Yortusu'nu hazirlikli ve güvenle karsilamalari gerektigini ifade etti.

Salgindaki acil durum nedeniyle olaganüstü hali 31 Mart 2022'ye kadar uzattiklarini aktaran Draghi, asi sayesinde ülkede geçen yila nazaran hem günlük ölüm sayilari hem de vaka sayilarinin ciddi ölçüde düstügüne dikkati çekti.

Draghi, "Omicron varyantinin ortaya çikisi, tehlikeli mutasyon riskini önlemek için bulasmayi engellenmenin önemini gösteriyor. Asiyi herkese ulastirana dek gerçek anlamda korunmayacagiz. Zengin ülkeler ve ilaç sirketleri, yoksul ülkelere ücretsiz asi dagitimi ya da düsük maliyetli asi için taahhütte bulundular. Bu sözleri, büyük kararlilikla yerine getirmeliyiz." dedi.

Kovid-19 Asilari Küresel Erisim Programi (COVAX) kapsaminda AB'nin yoksul ülkelere 134 milyon doz verdigini, Italya'nin da 48 milyon 250 bin doz tahsis edip 15 milyon doz sagladigini dile getiren Draghi, teslimatlari hizlandirmalari ve lojistik sorunlari asmalari gerektigini vurguladi.

Draghi, Italya hükümeti olarak üye devletlerin Afrika için yerel asi üretimini hizlandirmaya yönelik önlem paketini onaylamasini da umduklarini kaydetti.

- Enerji maliyetlerindeki artis

Draghi, liderlerin gündeminde yer alacak diger konulardan olan enerji maliyetlerindeki artisin, küresel ekonomik toparlanma ve arzdaki darbogazlarla baglantili oldugunu kaydetti.

Basbakan Draghi, hükümet olarak önceliklerinin hane halki ve is yeri bilançolarini ciddi ölçüde etkileme riski tasiyan enerji fiyatlarinin sinirlandirilmasi olacagini belirterek "Özellikle bu artislardan etkilenen zayif kesimleri korumak istiyoruz. Hazirandan bu yana hükümet, 4 milyar avrodan fazla kaynak ayirdi: Haziranda 1,2 milyar ve eylülde 3 milyar avrodan fazla. Gelecek yil için 3,8 milyar daha harcamayi planladik. Eger fiyat egilimi istikrara kavusmazsa daha fazla kaynak eklemeye haziriz." diye konustu.

Draghi, Italya'nin enerji fiyatlari sorununa Avrupa düzeyinde yapisal çözüm bulunmasi için ugrastigini söyledi.

- Dis politikada öne çikan konular

Draghi, Italya'ya yil basindan bu yana Orta Akdeniz'deki göç rotasindan 60 bini askin düzensiz göçmen geldigine dikkati çekerek sözlerini söyle sürdürdü:

"Italya, bu konuda ortak, destekleyici, insani ve güvenli bir yönetim talep etmeye devam edecek. AB üye devletlerinin insani yardim koridorlarini tesvik etmesi esastir. Bu konuda net bir AB taahhüdü gerekiyor. Yasal göç kanallarini güçlendirmemiz gerekiyor çünkü bunlar toplumumuz için bir tehdit degil, bir kaynagi temsil ediyor. Ayni zamanda AB, geri kabul anlasmalarini müzakere etmek, uygulamak, gönüllü geri dönüsleri hizlandirmak için daha fazlasini yapmalidir."

Draghi, Belarus ile AB arasindaki gerginlige de deginerek "Dis politikada Avrupa Konseyinin, göçmenlerin Belarus rejimi tarafindan sömürülmesine karsi net bir durus sergilemesini bekliyoruz. Göçmenlerin siyasi maksatla kasitli kullanilmasi kabul edilemez." ifadelerini kullandi.

Avrupa Konseyinin, Rusya'nin Ukrayna ile olan gerginligini azaltmasi için acilen harekete geçmesini istemesi gerektigini belirten Italya Basbakani, "Ukrayna'nin egemenligine ve toprak bütünlügüne destegimizi oy birligiyle yeniden göstermemiz gerekiyor. ABD Baskani (Joe) Biden, buna bir yanit gelistirmek için NATO çerçevesinde Italya ve diger Avrupa ülkeleriyle istisarede bulundu. Bu yanit, Donbas'taki anlasmazligi çözmenin tek yolunun diplomasi oldugu anlayisindan baslamalidir. Barisçil çözüm, 2015 Minsk Anlasmalarini uygulanmasindan ayri tutulamaz." degerlendirmesini yapti.

Kaynak: AA