Irak Meclisinde Ilk Kez Arap Ve Kürt Vekillerden Olusan Ittifak Kuruldu

Yeni Nesil Hareketi ile Imtidad Hareketinin olusturdugu ittifakta bagimsizlarin da katilimiyla 28 milletvekili bulunuyor.

Irak'ta yapilan genel seçimler sonucu Yeni Nesil Hareketi ile Imtidad Hareketi arasinda parlamentoda ilk kez Arap ve Kürt milletvekillerinden olusan bir ittifak kuruldu.

Irak resmi ajansi INA'da yer alan habere göre, bazi bagimsiz milletvekillerinin de katilimiyla kurulan ittifak baskent Bagdat'ta düzenlenen basin toplantisiyla duyuruldu.

Kürtlerden olusan Yeni Nesil Hareketi Baskani Sahsuvar Abdulvahid ile Araplardan olusan Imtidad Hareketi Baskani Ala er-Rikabi'nin düzenledigi ortak basin toplantisinda "Halk Için Ittifaki"nin kurulusu ilan edildi.

Basin toplantisinda konusan Imtidad Hareketi Baskani Ala er-Rikabi, Irak Meclisinde Arap ve Kürtlerin bir arada oldugu bir ittifakin ilk kez ilan edildigini belirterek, tüm siyasi kararlarda ve parlamentoda ortak hareket etmeye çalistiklarini söyledi.

Ittifakta Yeni Nesil Hareketinden 9, Imtidad Hareketinden 9, bagimsizlardan 10 milletvekili ile toplam 28 milletvekili bulundugunu bildiren Rikabi, gruba ileride bagimsizlardan daha fazla milletvekili katilmasini ve Meclisteki sandalye sayisinin 40'a ulasmasini beklediklerini dile getirdi.

- Muhalefeti olusturacaklar

Rikabi, Halk Için Ittifaki'nin gelecek hükümetin siyasi hizipçilik üzerine kurulmasi halinde böyle bir hükümete katilmayacagini söyleyerek, demokrasinin tesis edilmesi için öncelikle gerçek bir siyasi muhalefet olusturacaklarini ifade etti.

Yeni Nesil Hareketi Baskani Sahsuvar Abdulvahid de halkin hedeflerini gerçeklestirmenin boyunlarinin borcu oldugunu belirterek, ittifakin kapisinin herkese açik oldugunu, halka hizmet etmek isteyen herkesin katilabilecegini söyledi.

"Aramizda kendi çikarlarini arayanlarin yeri yok." diyen Abdulvahid, ittifakin, hükümet makamlarini reddettigini, ulusal muhalefeti olusturacaklarini, halkin çikari ve ülkenin gelecegine odaklanacaklarini kaydetti.

- Hükümet kurma müzakereleri resmen baslamadi

Irak'ta nihai seçim sonuçlarina göre, Mukteda es-Sadr liderligindeki Sadr Grubu 73, eski Meclis Baskani Muhammed Halbusi'nin Takaddum Partisi 37, eski Basbakan Nuri el-Maliki liderligindeki Kanun Devleti Koalisyonu 33, Mesut Barzani liderligindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 31, Iran'a yakin Hasdi Sabi’nin siyasi uzantisi Hadi el-Amiri liderligindeki Fetih Koalisyonu 17, Sünni siyasetçi Hamis Hançer'e bagli Azim Koalisyonu 14, Kürdistan Yurtseverler Birligi (KYB) ve Goran'dan olusan ittifak 17, Yeni Nesil Hareketi 9, Imtidad Hareketi 9 sandalye elde etmisti.

Irak'ta seçimi kazanan siyasi gruplar, Yüksek Federal Mahkeme nihai seçim sonuçlarini henüz onaylamadigi için resmi olarak hükümet kurma müzakerelerine baslamadi.

Seçim sonuçlarini reddeden Iran'a yakin Sii Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri, seçimlerin iptali için söz konusu mahkemeye basvuruda bulunmustu. Mahkeme, bu basvuruyu 22 Aralik tarihinde görüsecek.

Seçimlerden birinci parti çikan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, Kürtler ve Sünnilerin de yer alacagi "ulusal çogunluk hükümeti" kurmak istediklerini açiklamisti.
Kaynak: AA