Erzincan'in Asirlik Kesme Kadayif Tatlisi Güveç Kabinda Daha Çok Sevildi

Kentte yöreye özgü kesme kadayifi üretimi yapan Fatma Balli'nin, bakir tepsi yerine güveç kabi kullanarak ürettigi tatli, müsterilerce çok begenildi Üretici Fatma Balli: 'Kadayifin tescili yapildiktan sonra biz 'bunu daha fazla nasil gelistirebiliriz' diye düsündük ve 'neden güveç kabinda yapmayalim' dedik. Kadayif tatlisini güveç kabinda denedik ve basarili olduk'

KEMAL ÖZDEMIR - Erzincan'in yöresel tatlilari arasinda yer alan ve kentteki bir isletme tarafindan güveç kabinda üretilen cografi isaretli Erzincan kesme kadayif tatlisi, yogun talep görüyor.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odasi'nin girisimiyle 25 Mayis 2021'de "Erzincan kesme kadayifi" adiyla Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen ve Mahreçli Cografi Isaret Belgesi alan tatli, kentin asirlik lezzetleri arasinda yer aliyor.

Yörede üretilen tereyagi, süt, seker ile yogrulan hamur, yufka haline getirildikten sonra elde kesilerek tel tel kadayif haline getiriliyor. Bakir tepsiye konulan kadayifin üzerine Kemah ilçesinde yetisen cevizlerden bolca birakilan kadayif, tereyagi sürüldükten sonra firinda kisik ateste pisiriliyor.

Kentte Erzincan kesme kadayifi üretimi yapan Fatma Balli'nin, bakir tepsi yerine güveç kabi kullanarak ürettigi tatli, müsterilerce çok begenildi.

Talepleri karsilamaya çalisan Balli, siparislere yetisebilmek için imalathanesinde yogun mesai yapiyor.

- "Siparisler yüzde 60 artti"

Kadayif üreticisi Fatma Balli, AA muhabirine, tatlinin damaklarda biraktigi lezzet ile vatandaslardan yogun ilgi gördügünü söyledi.

Kadayif imalatina ilk olarak 3-5 kilo ile basladiklarini ancak çok begenildigi için üretimi arttirdiklarini ifade eden Balli, söyle konustu:

"Kadayif tatlisini yiyen bir daha geldigi için su an gelen talepleri yetistirmeye çalisiyoruz. Undan tutun da sekerine, cevizine ve sütüne kadar her sey Erzincan'a ait oldugu için damaklarda farkli ve güzel bir tat birakiyor. Kadayifin tescili yapildiktan sonra biz 'bunu daha fazla nasil gelistirebiliriz' diye düsündük ve 'neden güveç kabinda yapmayalim' dedik. Kadayif tatlisini güveç kabinda denedik ve basarili olduk. Damaklarda inanilmaz bir lezzet birakti. Güveç kabinda pisirmeye basladiktan sonra siparislerimiz yüzde 60 civarinda artti. Artik müsterilerin hepsi kadayifi tepside degil, güveç kabinda istiyor."

- "Güveç kabinda farkli bir tat yakalandi"

Balli, kadayifin güveç kabinda yavas yavas pistigini belirterek, bu yöntemle farkli bir tat yakaladiklarini dile getirdi.

Güveçte yapilan kadayif tatlisinin daha fazla talep gördügünü vurgulayan Balli, "Il disina özellikle hediye götürmek isteyenler hem görünüm açisindan hem de lezzet bakimindan çok daha güzel oldugu için tercih ediyorlar." diye konustu.

Kadinlarin istihdamina yönelik çalisma yaptigini aktaran Balli, "Evde bu isi yapan kadinlarin, sadece birkaç kurus almak yerine gelip burada maasli ve sigortali çalismalari için farkli bir projeyi de hayata geçirmeye çalisiyoruz. Insallah çok yakin zamanda, bu projeyi hayata geçirmis olacagiz." ifadelerini kullandi.

Üretici Fatma Balli'nin esi Önder Balli da sehir disindan internet üzerinden siparisler aldiklarini ifade ederek, bu yogun taleplerle yörede istihdam olusturmayi hedeflediklerini söyledi.
Kaynak: AA