Dorçe Prefabrik, Katar'daki Projesini Yapi Bilgi Modellemesi Ile Gerçeklestiriyor

Dorçe Prefabrik, Katar'da gerçeklestirdigi "Konteyner Modülleri" projesini bastan sona Yapi Bilgi Modellemesi (BIM) kullanarak gerçeklestiriyor.

Dorçe Prefabrik ve Insaat açiklamasina göre, söz konusu proje kapsaminda 3D/4D/5D süreçleri uygulanirken, projeye ait tüm kompleksler BIM modeli ile üretildi. Bu sayede birimler arasi süreç kontrol edilerek zaman ve üretimden maksimum fayda saglandi.

Verilen bilgiye göre, teknolojinin gelismesiyle birlikte insaat sektörü de dijitallesme yolunda büyük ilerlemeler kaydediyor. Geçmiste kagitlara elle islenen insaat dokümanlari, CAD olarak adlandirilan sistemde bilgisayar destekli çizim araçlariyla artik kolayca bilgisayarlar üzerinden olusturulabiliyor. Ancak bu sistem, yapiyi olusturan elemanlarin sahip oldugu bilgileri transfer etmek için gerekli altyapiyi saglayamiyor.

BIM, mimar ve mühendislere binalari ve altyapiyi daha verimli bir sekilde planlama, tasarlama, insa etme ve yönetme imkani sagliyor. 3B model tabanli bu süreç ile BIM önemli bir metodoloji haline geldi. Olasi sorunlari ve etkilerini görmek adina bir binayi fiziksel olarak insa etmeden önce sanal olarak insa etmek artik mümkün. Olusturulan sanal model, ön tasarimdan insaat dokümantasyonuna, tedarik ve imalattan gerçek insaat sürecine ve hatta insaat sonrasi bina yönetimine kadar olan süreci destekliyor. Bu sayede tasarimdan yikimina kadar tüm yasam döngüsü de ortaya çikiyor. Bugün BIM, yalnizca bir projeyi tasarlamak ve belgelemek için degil, ayni zamanda tüm proje katilimcilari arasindaki iletisimi güçlendirmek için de kullaniliyor.

BIM'in sundugu faydalarin ve imkanlarin farkina varan ABD, Ingiltere ve Japonya gibi gelismis ülkeler artik BIM'i insaat süreçlerinde bir zorunluluk haline getirmeye basladi. Türkiye'de de rayli sistem projelerinde BIM kullanimi zorunlu hale getirildi. Yakin gelecekte tüm kamu projelerinde BIM'in yaygin olarak kullanilacagi düsünülüyor.

Kaynak: AA