CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu'ndan Asgari Ücret Degerlendirmesi Açiklamasi

'Yil basinda 384 dolar karsiligi 2825 lira para veriliyordu. Simdi 14 lira ki onu da asti. Dolar kuru 14 lira hesap edilirse bugün itibariyla 5376 lira isçiye para verilmesi lazim'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, asgari ücrete iliskin, "Yil basinda 384 dolar karsiligi 2825 lira para veriliyordu. Simdi 14 lira ki onu da asti. Dolar kuru 14 lira hesap edilirse bugün itibariyla 5376 lira isçiye para verilmesi lazim." dedi.

???????Kiliçdaroglu, Istanbul Sanayi Odasini ziyaretinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

Görüsmelerin çok iyi geçtigini dile getiren Kiliçdaroglu, "Yönetici arkadaslar bizleri bilgilendirdiler. Sorunlarin asilmasi konusunda biz de kendi düsüncelerimizi aktardik. Karamsar olmamamiz gerektigini, Türkiye'nin bu sorunlari asabilecek potansiyele sahip oldugunu, kadrolarinin oldugunu, yeni kurallar ve kurumlarla yola çikildigi takdirde bütün bu sorunlarin asilacagi ifade edildi." diye konustu.

Kiliçdaroglu, asgari ücret konusunda ise düsüncelerini söyle ifade etti:

"Tabii her sanayici kendi çalistirdigi isçinin daha iyi bir ücret, daha iyi bir hayat standardi yasamasini ister. Bu da ifade edildi. Ancak yasanan enflasyonun hem kendilerini hem çalisanlari olumsuz etkiledigi yönünde zaten bilinen bir gerçek, bu da dillendirildi. Bu yilin basinda asgari ücret belirlenirken dolar karsisinda asgari ücret 384 dolardi. Bugün dolar kuru yine yükselmis. Bugünkü dolar kuruyla çarpilsin 384 dolar karsiligi Türk lirasi isçiye asgari ücret olarak verilsin. Bizim düsüncemiz bu. Yil basinda 384 dolar karsiligi 2825 lira para veriliyordu. Simdi 14 lira ki onu da asti. Dolar kuru 14 lira hesap edilirse bugün itibariyla 5376 lira, isçiye para verilmesi lazim. Bunun bir de vergi yükü var. Uluslararasi rekabet gücünü olumsuz etkilememesi için asgari ücretin vergiden muaf olmasi lazim. Bunu da ifade ettik."

Toplumun daha büyük sorunlarla karsilasmamasi için seçim istediklerini ifade eden Kiliçdaroglu, "Seçim olur veya olmaz. Veya zamaninda olur. Fakat gecikilen her günün topluma maliyeti artacaktir. Önümüzdeki süreçte gida kriziyle karsilasacagiz, ekilmeyen topraklarimiz var. Çiftçi ciddi sorunlarla karsi karsiya. Iktidarin bundan haberi var mi?" dedi.
Kaynak: AA