Caparov, Kirgizistan'in Bagimsizliginin 30. Yili Dolayisiyla Resepsiyon Verdi

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Milli Tarih Müzesi'nde Kirgizistan Cumhuriyeti'nin bagimsizliginin 30. yili dolayisiyla resepsiyon verdi.

Caparov'un ev sahipligindeki resepsiyona, Cumhurbaskanligi Idare Baskani ve Bakanlar Kurulu Baskani Akilbek Caparov, geçici Meclis Baskani Aida Kasimaliyeva, Yüksek Mahkeme Baskani Nurgul Bakirova, Anayasa Odasi Baskani Karibek Duyseyev, Devlet Sekreteri Suyunbek Kasmambetov, Bassavci Kurmankul Zulusev, kabine üyeleri, Meclisteki siyasi parti liderleri, milletvekilleri, eski devlet baskanlari, belediye baskanlari, valiler, devlet adamlari, yabanci diplomatlar ve sivil toplum örgütlerin temsilcileri katildi.

Cumhurbaskani Caparov, burada yaptigi konusmada, Milli Tarih Müzesi'nde yapilan bu resepsiyonun ana nedeninin; ülke bagimsizliginin 30. yilinda bu seneyi degerlendirmek oldugunu söyledi.

Caparov, 2021'de ülkede cumhurbaskanligi ve parlamento seçimlerinin yapildigini, yeni kabinenin olusturuldugunu ve ülkenin yönetim seklini belirleyen anayasa referandumunun gerçeklestirildigini hatirlatti.

Kirgizistan'in 30 yildir sürekli reform arayisi içinde oldugunu vurgulayan Caparov, anayasal, siyasi ve ekonomik reformlarin 1990'daki olaylarla basladigini belirtti.

Cumhurbaskani Caparov, sunlari kaydetti:

"Sovyetler Birligi (SSCB) bünyesindeki Kirgiz Cumhuriyeti Yüksek Konseyi 15 Aralik 1990'da iç ve dis devlet islerinde bagimsizligini öngören 'Kirgizistan Cumhuriyeti Devlet Egemenligi Bildirgesi' belgesini kabul etti. Kirgiz Cumhuriyeti Yüksek Konseyi söz konusu bildirgesi dogrultusunda 31 Agustos 1991'de 'Kirgizistan Cumhuriyeti Devlet Bagimsizlik Bildirgesi'ni kabul etti."

Caparov, yeni Kirgizistan'in, geçmisiyle gurur duyan, bugünün yasamindan memnun ve gelecege umutla bakan özgür vatandaslardan olusan bir ülke olmasi gerektigini vurguladi.

Dis politikaya deginen Caparov, Kirgizistan'in toprak bütünlügünü, güvenligini, sosyo-ekonomik kalkinmasini ve ülke vatandaslarinin haklarini korumayi amaçlayan çok yönlü bir dis politikaya devam edecegini söyledi.

Caparov, Kirgizistan'in dis politikasinin önceliginin, Orta Asya'daki komsulari ve stratejik ortaklari olan Rusya, Türkiye ve Çin ile çok yönlü is birligini güçlendirmek oldugunu kaydetti.

Kaynak: AA