Bilim Kurulu Üyesi Turan Açiklamasi 'Tam 2 Aydir Yogun Bakimlarda Ciddi Anlamda Bir Artis Olmadi, Bu Asilamanin Etkisi'

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, “Aslinda tam 2 aydir yogun bakimlarda ciddi anlamda bir artis olmadi. Bu asilamanin etkisi. Aslinda kis aylarinda olmamiz sebebiyle endiseliydik, çünkü kapali alanlarda geçirilen süre arttikça bulas da artmaktaydi. Fakat bu asi sayesinde ve yine bireysel önlemlerine dikkat eden halkimiz sayesinde yogun bakima yatis oranlarinda ani bir artis olmadi” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Turan Açiklamasi 'Tam 2 Aydir Yogun Bakimlarda Ciddi Anlamda Bir Artis Olmadi, Bu Asilamanin Etkisi'
Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Sehir Hastanesi Yogun Bakim Koordinatörü Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, IHA muhabirine yaptigi açiklamada son zamanlarda azalan vaka sayisinin ve buna bagli olarak da ayni sekilde azalis gösteren agir hasta sayisinin yogun bakimlara da yansidigini söyledi.

Prof. Dr. Turan, asilamanin öneminin yogun bakimlarda direkt hissedildigini vurgulayarak, su an yogun bakimlarda yer alan hastalarin çok büyük bir oraninin asisini olmamis ya da asi algoritmasini tamamlamamis kisilerden olustugunu belirtti.

Asilamanin pandemi zincirini kiracak en büyük silah oldugunun altini çizen Prof. Dr. Turan, kis aylari olmasina ragmen yogun bakimlarda tam 2 aydir ciddi bir artis olmadigini, bunun sebebinin asilama oldugunu kaydetti.

Prof. Dr. Turan ayrica Omicron varyanti ile ilgili su an için konusmanin erken oldugunu, vaka sayisi

arttikça incelenip yorum yapilabilecegini söyledi.



“Kendilerinden hatirlatma dozlari açildigi andan itibaren asilarini olmalarini istiyoruz”

2 yillik süreçteki gözlemlerine dayanarak yogun bakimlarda yatan hastalarin asilama ile dogrudan iliskili oldugunu belirten Sema Kultufan Turan, “Asilama ile öncelikli amacimiz agir hastaligi ve hastalik siddetini azaltmak. Bu da tabi hastaneye ve yogun bakima yatis oranlarini azaltan bir durum. Halkimizin duyarliligi için tesekkür ediyoruz, asilamaya karsi gerçekten ilgiyle yaklastilar. Su noktadan sonra aslinda en çok istedigimiz, bizim ‘hatirlatma dozu’ diye ifade ettigimiz dozlarini yakindan takip etmeleri. Kendilerinden, hatirlatma dozlari açildigi andan itibaren asilarini olmalarini istiyoruz. Biz bu 2 yillik süreçte gördük ki asilama ile hastane ve yogun bakim yatisi açisindan ciddi anlamda yarar gördük. Bizim için çok degerliydi. Asi görevini gördü diyebiliriz” seklinde konustu.



“Tam 2 aydir yogun bakimlarda ciddi anlamda bir artis olmadi”

Son zamanlarda Covid-19 vaka sayilarinda yasanan düsüsün paralel olarak yogun bakimlara da yansidiginin altini çizen Prof. Dr. Turan, “Aslinda tam 2 aydir yogun bakimlarda ciddi anlamda bir artis olmadi. Bu asilamanin etkisi. Aslinda kis aylarinda olmamiz sebebiyle endiseliydik, çünkü kapali alanlarda geçirilen süre arttikça bulas da artmaktaydi. Fakat bu asi sayesinde ve yine bireysel önlemlerine dikkat eden halkimiz sayesinde yogun bakima yatis oranlarinda ani bir artis olmadi. 2 aydir ayni sayilarla gidiyoruz diyebiliriz” diye konustu.



"Biliyorsunuz ki pandemiler endemiye dönüserek ortadan kalkacaklar"

Omicron varyanti ile ilgili yorum yapmak için su an erken oldugunu ve vaka sayilari arttikça olusan veriler isiginda bir yorum yapmanin daha dogru olacagini vurgulayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan sunlari kaydetti:

“Omicron varyanti özellikle virüsün spike diye adlandirdigimiz kisminda olusan mutasyonlar ile kisilere bulasma özelligini artirdi. Yaklasik 32-33 proteinini degistirerek, kolaylikla bulasabilir hale geldi. Ancak kolaylikla bulasmasi agir hastalik olusturacagi anlamina gelmiyor. Bu konuda net bilgiler ancak 2-3 hafta içerisinde ortaya çikar. Çünkü vaka sayisi arttikça anlariz. Hangi yas gruplari bundan nasil etkilenecek, kronik hastaligi olanlar nasil etkilenecek bunlari görmek lazim. Bu noktada kesin konusmak dogru olmaz. Ancak gelen veriler umut vadeden veriler. Hastalik siddetinin hafif oldugu yönünde, bunu da kendi verilerimiz ile birkaç hafta içerisinde teyit ederiz diye düsünüyorum. Biliyorsunuz ülkemizde 6 kiside görülmüstü, onlar da hastaligi hafif sekilde geçirdiler. Bu durum sevindirici. Bunda asinin da etkisi oldugunu düsünüyoruz tabii ki. Çünkü asi tüm varyantlara karsi etkili. O yüzden Omicron varyanti hakkinda net konusmak su asamada pek mümkün degil. Ama umut vadediyor, açikçasi biz de bu beklentideyiz. Biliyorsunuz ki pandemiler endemiye dönüserek ortadan kalkacaklar. Muhtemelen de önümüzdeki aylarda, yillarda bunu görecegimiz kanaatindeyim.”

“Yogun bakimda yatanlarin tamamina yakini ya asisizlar ya da asi dozlarini tamamlamamis bireyler”

Kendi yogun bakim servislerinden gözlemlerini de aktaran Bilim Kurulu Üyesi Turan, “Yogun bakimda yatanlarin tamamina yakini ya asisizlar ya da asi dozlarini tamamlamamis bireyler. Özellikle de kronik hastaligi olan ileri yastaki bir takim bireylerin asi dozlarini tamamlamamalari durumunda yogun bakima ihtiyaç duyduklarini görüyoruz. Tamamina yakini aslinda asisizlar ve asi dozlari tamamlanmamis kisilerden olusuyor. Bu çok üzücü bir sey, çünkü asi dozunu tamamlamayanlarin zannediyorum ki; ‘bu hafta asilanirim, önümüzdeki hafta asilanirim, hatirlatma dozumu yaparim’ gibi bir düsünce ile geciktirmeleri söz konusu olabilir. Hiç geciktirmesinler, hiç dogru bir yaklasim olmuyor. Çünkü o arada enfekte olabiliyorlar, kendilerine asi dozlarini tamamlamalarini öneriyorum” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA