Bati Trakya Türklerinin Savunucusu Dr. Sadik Ahmet, Tekirdag'da Anildi

Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Sahin: 'Dr. Sadik Ahmet, Bati Trakya Türk'ünün de dogup büyüdügü yerde insanca, diline, dinine, gelenek ve göreneklerine saygili yasayabilmesini istiyordu ve bekliyordu' Sadik Ahmet'in esi Isik Ahmet: 'Ailecek çok rahat günümüz yoktu. Ben de esi olarak onun kararliligini görünce hep ona destek oluyordum. Onunla dayak yiyordum, onunla seviniyordum. Zor bir hayatimiz vardi'

Bati Trakya Türklerinin haklarini savunmak için verdigi mücadeleyle taninan, 1995 yilinda hayatini kaybeden Dostluk Esitlik Baris Partisinin (DEB) kurucusu ve ilk genel baskani Dr. Sadik Ahmet, Tekirdag'da düzenlenen panelle anildi.

Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (NKÜ) Balkan Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan rektörlük konferans salonunda düzenlenen panel, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Sahin, panelde yaptigi konusmada, Dr. Sadik Ahmet'in Bati Trakya Türkleri için yaptigi mücadelenin hiçbir zaman unutulmayacagini söyledi.

Sahin, Sadik Ahmet'in "Türk" dedigi için hapse atildigini kaydederek, söyle konustu:

"Bati Trakya'daki Müslüman Türklerin haklarini koruyan ve 26 yil önce hayatini kaybeden Sadik Ahmet'i saygiyla ve rahmetle aniyoruz. Sadik Ahmet, Bati Trakya'da, Yunanistan'da baski ve zulüm gören binlerce Türk halkinin liderligini üstlenmis degerli bir doktor ve siyasetçidir. Dr. Sadik Ahmet, Bati Trakya Türk'ünün de dogup büyüdügü yerde insanca, diline, dinine, gelenek ve göreneklerine saygili yasayabilmesini istiyordu ve bekliyordu. Sadece Türk oldugu ve Türk söyleminde bulundugu için hapse atilmisti. 'Türk olmak suçsa Türk'üm ve öyle kalacagim' sözleri Gümülcine'den tüm Bati Trakya'da yasayan Müslüman Türklerin umudu olmustur."

- "Çok hirpalandi"

Sadik Ahmet'in esi ve DEB Onursal Baskani Isik Ahmet, esinin Bati Trakya'da yasayan Türkler için verdigi mücadeleleri anlatti.

Ahmet'in Bati Trakya'daki Türklerin esit vatandas olarak insanca yasamalari gerektigine inandigini belirten Ahmet, "Çok hirpalandi, mahkemelere çikti. Ailecek çok rahat günümüz yoktu. Ben de esi olarak onun kararliligini görünce hep ona destek oluyordum. Onunla dayak yiyordum, onunla seviniyordum. Zor bir hayatimiz vardi. Genel cerrahti 'bana ne' dese belki de ona bir sey olmayacakti ama toplum ezilecekti ve biz sesimizi duyuramayacaktik." ifadelerini kullandi.

- "Kararli ve dürüst bir liderdi"

Balkan Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sezai Öztas, Bati Trakya'da Türklerin varliginin tarih boyunca farkli devletlerle devam ettigini vurguladi.

Osmanli ile Bati Trakya'da 500 yil Türk hakimiyeti yasandigini belirten Öztas, söyle konustu:

"Bati Trakya 1923 yilinda Lozan Baris Antlasmasi ile Yunanistan'a birakilmis ve Bati Trakya Türklerine bu anlasma ile azinlik statüsü verilmistir. Lozan Antlasmasi'ndan günümüze kadar olan dönemde Bati Trakya Türkleri milletvekili olarak Yunanistan parlamentosunda yer alma mücadelesi vermislerdir. Bu mücadelenin en önemli kahramanlarindan birisi Sadik Ahmet'dir. Dr. Sadik Ahmet önderliginde Türk azinliklarini savunma mücadelesi baslamis, bu mücadele 1985-95 yillari arasinda Türk ve dünya kamuoyunun dikkatini çekmeyi basarmistir. O demokratik yollardan hak arayan, kararli ve dürüst bir liderdi."

Bu arada, panel öncesinde TBMM Baskani Mustafa Sentop'un mesaji okundu.

Panele, Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, kurum müdürleri, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Kaynak: AA