Bartin Üniversitesinde TÜBITAK Destegiyle 'Iklimle Uyumlu Kentsel Tasarim Egitimi' Verilecek

Bartin Üniversitesi Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Canan Cengiz’in yürütücüsü oldugu “Iklimle Uyumlu Kentsel Tasarim Egitimi” projesi TÜBITAK tarafindan desteklenmeye deger görüldü.

Bartin Üniversitesinde TÜBITAK Destegiyle 'Iklimle Uyumlu Kentsel Tasarim Egitimi' Verilecek
Bartin Üniversitesi Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Canan Cengiz’in yürütücüsü oldugu proje “TÜBITAK 2237-A Bilimsel Egitim Etkinliklerini Destekleme Programi” kapsaminda desteklenecek.

Proje hakkinda bilgi veren Dr. Cengiz, “Kentsel tasarim, kentlerde yasanan sorunlarin çözümlenmesinde ya da yeni yasam alanlarinin tasarlanmasinda disiplinler arasi etkilesimi saglayan ve bu süreci yöneten bir uzmanlik alani olup, çevreye duyarli bir kentsel gelismenin saglanmasinda önemli uygulama ve arastirma alanlarinin basinda gelmektedir. Küresel iklim degisikligi ve etkileri sonucu iklimle uyumlu kentsel tasarim ve hedefindeki saglikli, doga temelli, konforlu, dirençli, sürdürülebilir kentsel mekânlarin tasarlanmasi gün geçtikçe artan öneme sahiptir. Bu çerçevede etkinligin amaci kentsel tasarim çalismalarinda iklimle uyumlu çözümlemelere yönelik disiplinler arasi yaklasimla peyzaj mimarligi, sehir ve bölge planlama, mimarlik, saglik bilimleri ve bilgisayar mühendisligi alanlarinda uzman egitmenlerin katilimiyla lisansüstü ögrencilere bilgilendirme yapmak, farkindalik olusturmak ve sunulmasi planlanan derslere dayali uygulamali egitim vermektir” dedi.

Farkli disiplinleri birbirine baglayacak olan egitimlerin önemine vurgu yapan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Iklim degisikligiyle mücadelede önemli bir yerde bulunan kentsel tasarim alaninda verilecek egitimler, alaninda yetkin kisilerin yetismesinde ve yeni bilgiler edinilmesinde katki saglayacaktir. Farkli disiplinleri bir araya getiren proje kapsaminda insan sagligi ve yasam alanlari noktasinda dogru tasarim ve planlamayla yapilabilecekler aktarilacaktir. Bu dogrultuda proje yürütücüsü Doç. Dr. Canan Cengiz basta olmak üzere emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Inaniyorum ki gösterilen bu gayretler alandaki bilimsel yetkinligimizi de artiracak ve iklim degisikligi etkilerini azaltma konusunda katkilar sunacaktir” ifadelerini kullandi.

Proje kapsaminda Bartin Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sevim Çelik, Mühendislik, Mimarlik ve Tasarim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bülent Cengiz ile Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Eyüp Burak Ceyhan egitmen olarak yer alacak. Ayrica üniversiteler arasi is birligi çerçevesinde 5 farkli üniversiteden alaninda uzman ögretim üyelerinden; Prof. Dr. Sükran Sahin (Ankara Üniversitesi), Prof. Dr. Öner Demirel (Kirikkale Üniversitesi), Prof. Dr. Hakan Alphan (Çukurova Üniversitesi), Prof. Dr. Koray Velibeyoglu (Izmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi), Doç. Dr. Ümit Turgay Arpacioglu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), Doç. Dr. Deniz Gerçek Kurt (Izmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi) ve Dr. Ögr. Üyesi Nicel Saygin (Izmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi) da egitim verecek. Bartin Üniversitesinden Ars. Gör. Dr. Pelin Keçecioglu Dagli ve Ars. Gör. Aybüke Özge Boz Demir ise bilimsel egitim etkinliginde yardimci personel olarak katki saglayacak.

24 saat teorik ve 6 saat uygulama olmak üzere toplam 30 saatlik bir programda verilecek çevrim içi egitimlere, 23–27 Mayis 2022 tarihlerinde https://kentseltasarim.bartin.edu.tr adresinden basvuru yapilabiliyor.
Kaynak: İHA