Avrupa'ya Ihraç Edilen El Emegi Kapi Süsleri Beldenin Geçim Kaynagi Oldu

Burdur'un Bucak ilçesi Kocaaliler beldesinde kozalak, dal ve bazi meyveler kullanilarak hazirlanan kapi süslerini ihraç eden firmalar, yilbasi dolayisiyla artan talebe yetismeye çalisiyor Ihracatçi firmanin yetkilisi Fatih Yüce: 'Sezonda yaklasik 500600 bin civarinda çelenk üretimi yapiyoruz. Sadece bizim firmamiz çelenk üretiminde beldeye sezonda yaklasik 810 milyon lira civarinda ekonomik katki sagliyor' Bir diger ihracatçi firmanin yetkilisi Mustafa Karakas: 'Çelenkçilik beldemizin ekonomi anlaminda kaderini degistiren bir sektör haline geldi'

BILAL ALTIOK/HÜSEYIN ÇUBUK - Burdur'un Bucak ilçesi Kocaaliler beldesinde kadinlarin ürettigi kapi süsleri, zamanla yöre halkinin geçim kaynagi haline geldi.

Orman Genel Müdürlügünün izin ve destegiyle biyolojik çesitliligin ön plana çiktigi Kocaaliler kirsalindaki ormanlardan toplanan kozalak, dal ve bazi meyvelerden çelenk seklinde kapi süsü yapan kadinlar, hane ve ülke ekonomisine katki sagliyor.

Agustos-aralik döneminde yilbasi için kapi süsü üreten kadinlar, bir çelenkten 4 lira 50 kurus kazaniyor, her bir kadin günde en az 30, en fazla 100 çelenk hazirliyor.

Ürünler, Hollanda, Almanya, Ingiltere, Danimarka ve Finlandiya'ya satiliyor.

- "Belde sakinlerinin yüzde 90'ini bu isle ilgileniyor"

Beldede faaliyet gösteren bir ihracatçi firmanin yetkilisi Fatih Yüce, AA muhabirine, yaklasik 2 bin 200 kisinin yasadigi beldede halkin yüzde 90'inin bu isle ilgilendigini söyledi.

Yüce, çelenkleri daha çok evlerde kadinlarin yaptigini, ürünlerin tamaminin ihraç edildigini dile getirdi.

Çelenklerin Avrupa'da Noel süslemelerinde kullanildigini belirten Yüce, söyle dedi:

"Yilbasi yaklastikça talep yogun, yetismeye çalisiyoruz. Bunu Avrupa'da kapi süsü olarak veya mezarlari ve anitlari süslemede kullaniyorlar. Birbirlerine Noel hediyesi olarak veriyorlar. Güzel bir ihracat ürünü. Çesitli modellerimiz var. Sezonda yaklasik 500-600 bin civarinda çelenk üretimi yapiyoruz. Beldemiz için bu is büyük bir gelir kaynagina dönüstü. Sadece bizim firmamiz çelenk üretiminde beldeye sezonda yaklasik 8-10 milyon lira civarinda ekonomik katki sagliyor."

- "Çesit çesit, rengarenk orman meyveleri kullaniliyor"

Bir diger ihracatçi firmanin yetkilisi Mustafa Karakas da çelenk yapanlarin yani sira yapima destek veren, malzemeyi toplayanlarin da bu isten para kazandigini söyledi.

Çelenklerde 10-15 çesit orman meyvesi kullanildigini ifade eden Karakas, "Beldedeki neredeyse herkes için bir gelir kaynagi oldu. Çesit çesit, rengarenk orman meyveleri kullaniliyor. Yaban mersini ve dali, çelengin ana maddelerini olusturuyor. Kadinlar bu ürünleri demir telle çemberlere sariyor, isliyor. Çelenkçilik beldemizin ekonomi anlaminda kaderini degistiren bir sektör haline geldi. Antalya üzerinden yilbasi için direkt yurt disina ihraç ediyoruz." diye konustu.

- "Bir ayda 10 bin lira kazanan kadinlar var"

Isçilerden sorumlu Münevver Atik, 19 yildir bu sektörde çalistigini, beldede çelenk yapiminin 2001'de basladigini dile getirdi.

Bazi kadinlarin firmalarin atölyelerinde çalistigini belirten Atik, "Çemberlere dallari sariyoruz, üzerine kozalak, okaliptus, kusburnu, kizilcik, aliç, dag çilegi, kirmizi meyveler yerlestiriyoruz." ifadesini kullandi.

Ayse Düz, çocuklugundan beri çelenk yaptigini, bir ayda 10 bin lira kazanan kadinlarin oldugunu kaydetti.

Havva Düz de "Severek isliyoruz. Evimize katki sagliyoruz, çocuklarimizi okutuyoruz." dedi.
Kaynak: AA