Amman'in Tel Aviv'le Imzaladigi 'Niyet Beyani' Ürdün Meclisinde Tartismaya Yol Açti

Ürdün ile Israil arasinda enerji ve su alaninda ortak bir projenin fizibilite sürecine baslanmasi için imzalanan niyet beyani Ürdün Meclisinde tartismaya neden oldu.

Ürdünlü 76 milletvekilinin talebi üzerine Ürdün Meclisinde, Israil ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzalanan niyet beyanina iliskin Basbakan Bisr el-Hasavne ve hükümet üyelerinin de katildigi bir oturum düzenlendi.

Basbakan Hasavne'nin konusmasini Ürdün Meclisi Filistin Komisyonu Baskani Muhammed ez-Zahravi'nin "Kan suya dönüsmez ancak Hasavne hükümeti, kani çaya dönüstürdü." ifadeleriyle bölmesinin ardindan Mecliste tartisma çikti.

Hasavne, Zahravi'ye "Hiç kimse Ürdün'ün Filistin davasi konusundaki tutumunu pazarlik konusu edemez." ifadeleriyle cevap verirken, Ürdün'ün sergiledigi tutumun Filistin davasini tasfiyeye yönelik birçok plani bozdugunu savundu.

Hükümetin konuyla ilgili açiklamalarinin anlasma imzalanan ülkenin ancak bir "Arap ülkesi" olmasi durumunda mantikli olabilecegi görüsünü paylasan Milletvekili Yanal Fureyhat ise "Nekbe nerede? Nekse nerede? Kudüs'ün isgali, Arap ordusunun sehitleri nerede?" seklindeki sorularla tepkisini ifade etti.

Söz alan milletvekillerinden bir kismi da Israil'le normallesmeyi "ihanet" seklinde niteleyerek söz konusu anlasmayi reddettiklerini vurguladi.

- Üç ülke arasindaki mutabakat ve Ürdün'den gelen tepkiler

Suudi Arabistan, Irak, Suriye ve Israil'le komsu olan 10 milyonu askin nüfusa sahip Ürdün, küresel su endeksine göre dünyanin su konusundaki en fakir ikinci ülkesi.

Ürdün Su Bakanligi, 22 Kasim'da Ürdün, Israil ve BAE'nin 2022 yilinda enerji ve su alaninda ortak bir projenin fizibilite sürecine baslanmasi için "niyet beyani" imzaladigini bildirmisti.

Projeye göre Ürdün Israil'e yillik 600 megavat günes enerjisi, Israil de Ürdün'e 200 milyon metreküp aritilmis su ihraç edecek.

Ürdün hükümetinin Israil'le imzaladigi enerji karsiliginda su teminini kapsayan "niyet beyani" ülkede protestolara neden olmustu.

Basbakan Hasavne bugün yaptigi açiklamada, BAE ve Israil'le enerji ve su alaninda imzaladiklari "niyet beyaninin" bir anlasma olmadigini savunmustu.

Kaynak: AA