AIHM, Norveç'te Çocugu Hristiyan Aileye Evlatlik Verilen Somalili Müslüman Annenin Itirazini Hakli Buldu

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, çocugun Hristiyan koruyucu aileye evlatlik verilmesiyle Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin özel hayata ve aile yasamina saygi hakkini düzenleyen maddenin ihlal edildigine hükmetti.

Avrupa Insan Haklari Mahkemesi (AIHM), Norveç'te çocugunun Hristiyan aileye evlatlik verilmesine itiraz eden Müslüman anneyi hakli bulan bir karara imza atti.

Fransa'nin Strazburg kentinde bulunan AIHM, Norveç'te Somalili mülteci anneden alinarak itirazlara ragmen Hristiyan koruyucu aileye evlatlik verilen çocukla ilgili davada kararini açikladi.

AIHM, çocugun Hristiyan koruyucu aileye evlatlik verilmesiyle Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi'nin (AIHS) özel hayata ve aile hayatina saygi hakkini düzenleyen maddenin ihlal edildigine hükmetti.

Mahkeme, AIHS'in özel hayata ve aile yasamina saygi hakkini düzenleyen maddenin ihlali nedeniyle Norveç'in 30 bin avro tazminat ödemesi gerektigi yönünde karar verdi.

Somalili Mariya Abdi Ibrahim, 2009'da Kenya'da dogan bebegi ile Norveç'e mülteci olarak gelmisti. Ibrahim'in çocugu "tehlikede" oldugu iddiasiyla itirazlarina ragmen annesinden alinarak 2010'da Hristiyan koruyucu aileye verilmisti. Ibrahim'in çocugunu 2010'da yilda 4 kez ve 2011'de yilda 6 kez görmesine müsaade edilmisti. Norveç'teki mahkeme, Mayis 2015'te çocugun Hristiyan koruyu aileye evlatlik verilmesine karar vermisti.

Ibrahim'in yerel mahkemenin kararina itiraz etmek için yaptigi temyiz basvurusu kabul edilmemisti.

Mariya Abdi Ibrahim, çocuguna kavusabilmek için Norveç'te verdigi hukuk mücadelesinden sonuç alamayinca davayi AIHM'e tasimisti.

Somalili Abdi Ibrahim'in AIHM'den elde ettigi sonuç, basta Avusturya, Fransa, Hollanda olmak üzere Avrupa'nin çesitli ülkelerinde yasayan Türk vatandaslari için de örnek teskil ediyor.

Türk hükümeti, Bati Avrupa'da velayet haklari iptal edilerek çocuklari Hristiyan ailelere evlatlik verilen vatandaslarin AIHM'e tasidigi davalari yakindan izliyor.

Türkiye bu kapsamda 2017'de Avusturya aleyhine bu ülkede yasayan bir vatandasin açtigi Kiliç davasina ve örnek dava olarak incelenen Abdi Ibrahim davasi sürecine müdahildi.

Kaynak: AA