6. Pil Teknolojileri Çalistayi Kayseri'de Basladi

ASPILSAN Enerji Yönetim Kurulu Baskani Necati Tekin: 'Yurt disindan yilda 18 milyon adet ithal edilen silindirik pille ilgili bagimliligimiz öncelikle azaltilacak. Daha sonrasinda ihraç edilir hale getirilecektir'

ASPILSAN Enerji Yönetim Kurulu Baskani Necati Tekin, yurt disindan yilda 18 milyon adet silindirik pil ithal edildigini belirterek, öncelikle bu konudaki disa bagimliligin azaltilacagini, sonrasinda da bu ürünü ihraç edebilir hale gelinecegini söyledi.

Tekin, ASPILSAN Enerji'nin ev sahipliginde Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Ahi Evran Kongre Salonu'nda düzenlenen 6. Pil Teknolojileri Çalistayi'nda, yüksek teknolojiye yönelik çalismalarin artirilmasi gerektigini, bu kapsamda fabrika olarak pil hücresi üretim tesisini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Pilde yerli üretimin en kisa sürede hayata geçirilecegini dile getiren Tekin, bu sayede disa bagimliligin en aza indirilecegini belirtti.

Tekin, savunma sanayi basta olmak üzere Ar-Ge merkezlerinde kritik projelere imza atildigini ve özgün bataryalar üretildigini anlatti.

ASPILSAN'in lityum iyon pil yatirimiyla 2022'de yerli ve milli hücre pil üretimine baslayacagini vurgulayan Tekin, "Yurt disindan yilda 18 milyon adet ithal edilen silindirik pille ilgili bagimliligimiz öncelikle azaltilacak. Daha sonrasinda ihraç edilir hale getirilecektir." dedi.

Türk Silahlari Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfi Genel Müdür Vekili Sadik Piyade de ASPILSAN'in Türkiye için önemli bir kurulus oldugunu belirtti.

Bagisçilarla büyüyen bir vakif olduklarini dile getiren Piyade, kendilerine destek verenlere tesekkür etti.

Piyade, ASPILSAN Enerji tarafindan Kayseri'de kurulacak Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisiyle ilgili, "Kayseri'de açilacak fabrikayla gelecekte onun yaninda hizmet edecek çok sayida sirketin kurulacagini söyleyebilirim. Çünkü bu lityum iyon pil yatirimi Avrupa'da yok. Türkiye'de ilk olacak. Bu fabrikamiz 5-6 ay sonra üretime baslayacak." ifadelerini kullandi.

Sektörde söz sahibi kurumlarin temsilcileri ile akademisyenleri bir araya getiren çalistayda, dünyadaki teknolojik gelismeler ve iklim degisikligi çerçevesinde enerji çözümleri ele alinacak.

Çalistay 3 gün sürecek.
Kaynak: AA