Ingiltere'de Parlamento Asi Pasaportunu Onayladi

Asi pasaportu düzenlemesine Basbakan Johnson'in partisinden 98 vekil 'hayir' oyu verdi.

Ingiltere'de parlamento, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) hizla yayilan omicron varyantiyla mücadele kapsaminda asi pasaportu dahil bir dizi kisitlamayi içeren düzenlemeyi onayladi.

Görüsmelerin ardindan Avam Kamarasi'nda yapilan oylamada parlamenterler, tiyatro ve sinema salonlari gibi çogu kapali mekanda maske takilmasini zorunlu kilan maddeyi 41'e 441 oyla kabul etti.

Gece kulüpleri gibi mekanlara girislerde asi veya test durumunu içeren belge gösterilmesine iliskin madde, 126'ya karsi 369 oyla kabul gördü.

Ana muhalefetteki Isçi Partisi'nin "evet" oyu verdigi maddeyi, Liberal Demokratlar ve Basbakan Boris Johnson'in lideri oldugu Muhafazakar Parti'den 98 vekil desteklemedi. Böylece, Johnson bir oylamada partisinden ilk kez bu kadar büyük kayip verdi.

Nisan ayindan itibaren saglik çalisanlarinin asi yaptirmasinin zorunlu olmasina iliskin madde de 100'e karsi 385 oyla geçti.

Kovid-19'lu biriyle temas eden tam asili kisilerin kendilerini izole etmek yerine 7 gün boyunca günlük test yaptirmasina iliskin düzenleme ise oylama yapilmadan kabul edildi.

- Asi pasaportu

Asi pasaportu, büyük kalabaliklarin toplandigi gece kulüpleri gibi mekanlara girerken gerekli olacak. Kural, 500'den fazla kisinin bulundugu kapali mekanlar, 4 binden fazla kisinin bulundugu açik alanlar ve 10 binden fazla kisinin bulundugu herhangi bir mekan için uygulanacak. En az 2 doz asi olanlar veya negatif test sonucu gösterebilenler bu yerlere girebilecek.

- Omicron endiseye neden oluyor

Hükümetin Halk Sagligi Danismani Susan Hopkins, yaptigi açiklamada, Ingiltere'deki omicron enfeksiyon dalgasinin aralik ayi sonuna kadar günde 1 milyona ulasabilecegini söyledi.

Basbakan Boris Johnson da geçen hafta düzenledigi basin toplantisinda, omicron varyantinin deltadan çok daha hizli yayildigini belirterek, vakalarin 2-3 günde katlandigini, bu nedenle "hastaneye yatislarda ve ölümlerde büyük artis" görülebilecegini belirtmisti.

Su asamada yapabilecek en iyi seyin hatirlatici doz yaptirilmasi oldugunu söyleyen Johnson, halka asi olmalari çagrisinda bulunmustu.

Hatirlatici doz randevularinin tüm yetiskinlere açilmasinin ardindan hastaneler ve asi merkezlerinin önünde uzun kuyruklar olustugu görülmüstü.

Ülkede, ilk kez 27 Kasim'da görülen omicron varyanti vakalarinin hizla artmasinin ardindan alarm seviyesi pazar günü 3'ten 4'e yükseltilmisti.

Uzmanlar da omicron varyantina karsi sert önlem alinmazsa ülkede 25 bin ila 75 bin kisinin hayatini kaybedebilecegi uyarisinda bulunmustu.

Vakalarin artmasinin ardindan evden çalisma uygulamasi pazartesi yeniden baslamisti.

Ingiltere, 170 bini askin ölümle Avrupa'da Kovid-19 kaynakli en çok ölümün görüldügü ülke konumunda bulunuyor.

Kaynak: AA