Enflasyon Artisi Hindistan'da Rekor Kirdi

Hindistan’da toptan esya fiyatlarindaki artis rekor seviyelere ulasarak, Nisan 2005’ten bu yana görülen en yüksek düzey olan yüzde 14.23’e yükseldi.

Enflasyon Artisi Hindistan'da Rekor Kirdi


Küresel ham petrol fiyatlarindaki yumusama ve hükümetin son zamanlarda akaryakit vergisinde yaptigi indirimlere ragmen, artan iç talep nedeniyle enflasyonist baski ile karsi karsiya kalan Hindistan’da Toptan Esya Fiyat Endeksi (TEFE) bazli enflasyon artisi Nisan 2005’ten bu yana görülen en yüksek seviyeye ulasarak Kasim ayinda yüzde 14.23’e yükseldi. Hükümet tarafindan yayinlanan Hindistan TEFE oranlari raporunda girdi maliyetleri ve fiyat artislarina dikkat çekilerek, "Yüksek enflasyon basta madeni yaglar, metaller, ham petrol ve dogal gaz, kimyasallar ve gida ürünleri gibi kalemlerde fiyatlarin bir önceki yilin ilgili ayina göre artis göstermesinden kaynaklanmaktadir" ifadelerine yer verildi.



EKONOMIYE COVID-19 DARBESI

Enflasyon baskisinin yani sira Covid-19’un Omicron mutasyonunun neden oldugu risk nedeniyle ekonomik toparlanma endisesi yasayan Hindistan’da Merkez bankasinin (RBI) Para Politikalari Komitesi geçtigimiz hafta faiz oranlarinda degisiklige gidilmeyecegini açiklamisti. RBI’dan yapilan açiklamada, repo faiz oraninin degismeyerek yüzde 4 olarak kalacagi ifade edilmisti. Karar öncesinde piyasalarin beklentisi de faizin degismeyecegi yönündeydi.

(Burak Ersoy / IHA)
Kaynak: İHA