Ögrencilerden Nöbetçi Eczane Arama Derdine 'Akilli' Çözüm

Malatya'da Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencileri tarafindan 2 yilda gelistirilen ve TEKNOFEST'te birinci seçilen proje hayata geçtiginde, vatandaslar eczanelerden istedigi zaman ilacini alabilecek Ögretmen Ali Yilmaz Altunsuyu: 'Hasta bankamatik gibi ilacini her yerden alabilir. Ayni zamanda barkod okumadaki süreyi kisaltiyor' Ögrenci Taha Özbay: 'Yazilimi, Kovid19 döneminde eczanelerde olusan kalabalik ve nöbetçi eczane arama sorununu ortadan kaldirmak için yaptim'

OKAN COSKUN - Malatya'daki Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin TEKNOFEST'te birinci olduklari "Akilli Eczane Sistemi" projesinin hayata geçirilmesi halinde vatandaslar eczanelerden 7/24 ilaç alabilecek.

Ögrenciler, Kovid-19 döneminde eczanelerde vatandaslara daha hijyenik bir alisveris ortami saglamak için arastirmalara basladi. Eczanelerde karsilasilan sorun ve eksikleri anket çalismasiyla arastiran ögrenciler, vatandaslarin eczane içerisine girmeden ilaç alabilecegi "Akilli Eczane Sistemi"ni gelistirme karari aldi.

Yaklasik 2 yil süren çalismalar sonucunda otomat tarzi bir cihaz gelistiren ögrenciler, Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te Insanlik Yararina Teknoloji yarismasi Saglik ve Ilk Yardim Kategorisi Lise Seviyesi alaninda birincilik elde etti.

Görünüs itibariyle bankamatige benzeyen "Akilli Eczane Sistemi", e-Reçete ile de senkronize çalisabiliyor.

TC kimlik numarasi ve e-Reçete kodunun girilmesiyle ilaçlari bir mekanizma yoluyla hastaya veren sistem, ilaçlarin nasil kullanilabilecegi bilgisini de doktorun reçeteye yazdigi bilgiler dahilinde çikti olarak sunabiliyor. Bu sayede sistem, vatandaslara 7/24 ilaç alabilme imkani sagliyor.

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Alani ögretmeni Ali Yilmaz Altunsuyu, AA muhabirine, cihazin vatandaslara büyük kolaylik saglayacagini söyledi.

Projenin TEKNOFEST'te birinci olmasinin önem arz ettigini aktaran Altunsuyu, "Tamamen e-Reçete sistemiyle uyumlu çalisiyor. Ilaç barkodlarini önceden okutuyoruz. Böylece raftan ilaç alindigindan itibaren hastanin adina su ilaç düsürülmüstür diye ikaz veriyor. Sistemin yazilimi ögrencimiz tarafindan gerçeklestirildi." dedi.

TEKNOFEST'in ögrencilerin kendilerini gelistirmek ve kanitlamak için güzel bir ortam oldugunu anlatan Altunsuyu, yazilimi yapan ögrencilerine Sakarya ve Kocaeli'nde birçok yazilim firmasinin burs ve is vermek istedigini ifade etti.

Altunsuyu, vatandaslarin en yakin eczaneye giderek bu sistemle ilaçlarini alabilecegini belirterek, söyle konustu:

"Türkiye'de e-Reçete sistemi var. Doktorun yazdigi reçete Türkiye'nin neresinde olursa olsun alinabilir. e-Reçete kodunu ve TC kimlik numarasini girdiginiz zaman sistem üzerinden görünüyor. Her yerden ilaci alabilirsiniz. Sistemimizin en büyük özelliklerinin basinda e-Reçete sistemi geliyor. 7/24 çalismasinin sebebi de bu. Hasta bankamatik gibi ilacini her yerden alabilir. Ayni zamanda barkod okumadaki süreyi kisaltiyor. Hasta hijyenik bir sekilde ilacini aliyor, ilaci alan kisiye aldiktan sonra makbuz gibi çikti veriliyor. Bu çikti da doktor ilacin tanimlamasini nasil yapmissa sabah, öglen, aksam, aç veya tok, nasil reçete vermisse sistem çiktisini veriyor."

Projenin TEKNOFEST'te birinci seçildikten sonra Saglik Bakanligi ve birçok eczanenin kendileriyle iletisime geçerek bilgi aldigini anlatan Altunsuyu, bazi özel firmalarin ise cihazla ilgili gelismeleri yakindan takip ettigini bildirdi.

- "Iki yil bu sistem üzerine çalistik"

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Otomasyon Bölümü 12. sinif ögrencisi Taha Özbay da gelistirilen cihazin yazilimini yaptigini söyledi.

Vatandaslara kolaylik saglamak için böyle bir cihaz gelistirmek istediklerini dile getiren Özbay, "Yazilimi, Kovid-19 döneminde eczanelerde olusan kalabalik ve nöbetçi eczane arama sorununu ortadan kaldirmak için yaptim. Bu proje baslamadan önce hasta ve hasta yakinlariyla konustuk, anketler düzenledik. Bunlarin sonucunda böyle bir sistem gelistirdik. Iki yil bu sistem üzerine çalistik ve TEKNOFEST'te birinci olduk." diye konustu.

TEKNOFEST'e sürekli katilmak istedigini ve bu alanlarda daha çok faydali isler yapmak istedigini ifade eden Özbay, söyle konustu:

"TEKNOFEST muazzam bir ortam. Bu sayede kendimi daha çok gelistirdim. Bazi fikirlerin gerçekten deger buldugu bir yer. Yüzlerce proje ve yarismaci gördüm. Is teklifleri aldim. Ilgi çok fazla. Gerçekten görülmeye deger bir ortam. Bundan sonraki hedefim yazilim mühendisi olmak. TEKNOFEST'te aldigim is imkanlarini degerlendirmek istiyorum."
Kaynak: AA