Mevlana, 748. Vuslat Yil Dönümünde Aniliyor

Tasavvufi ögretileriyle dünyanin her yerinde büyük ilgi uyandiran düsünce adami ve mutasavvif Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatinin 748. yilinda aniliyor.

Törenlerin yedinci gününde, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen program Duhan suresinin okundugu Kur'an-i Kerim tilaveti ile basladi.

Devlet Sanatçisi Ahmet Özhan, Tasavvuf Müzigi Konseri verdi. Yerli yabanci birçok katilimci, Özhan'i performansindan dolayi alkisladi.

Tasavvuf tarihi arastirmacisi yazar Ömer Tugrul Inançer'in "Mesnevi Sohbeti" yaptigi programda, Na'than Ali Kalayci'nin Buhurizade Mustafa Efendi'nin rast makaminda besteledigi na't-i serif, ayakta ve sazsiz olarak icra edildi.

Etkinlik, Kültür ve Turizm Bakanligi Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu'nca icra edilen "Mevlevi Ayini Serifi" ile sona erdi.

Mevlana'nin anildigi törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviligin temel felsefesini yansitan önemli sembolleri içerirken, sema genel olarak, kainatin olusumunu, insanin alemde dirilisini, Allah'a olan ask ile harekete geçisini ve kullugunu idrak edip "Insan-i Kamil'e dogru yönelisini ifade ediyor.

Kaynak: AA